Zelené jedálne sa opäť zdokonalili vo varení

Zelená jedáleň išla aj tento september na plné obrátky. Okrem množstva ďalších aktivít pod vedením novej koordinátorky Lucie Trefnej sa nám podarilo zorganizovať aj 2 skvelé workshopy vegánskeho varenia, a to v Prešove a v Novom Meste nad Váhom –  oba v dobre vybavených gastroštúdiách spoločnosti Bidfood.

Viacero škôl pod 1 strechou

V minulosti sme workshopy výlučne organizovali práve v priestoroch samotných škôl, kde sa vegánske jedlá zavádzali. So spoločnosťou Bidfood sme nadviazali širšiu spoluprácu, a vďaka nim máme momentálne k dispozícii gastroštúdio, kde môžme naraz školiť väčší počet kuchárov a kuchárok, a navyše v profesionálnom vybavení. Ďalším pozitívom je, že školy si tentokrát nemusia nič hradiť sami, dokonca ani suroviny. Taktiež mali vďaka ochotným obchodníkom Bidfoodu zabezpečnú cestu autom z mesta svojho bydliska až na workshop a naspäť.

Varenia v prešovskom štúdiu Bidfood sa zúčastnili dve košické vysoké školy a streetfoodová sieť Soupculture.

Sezónne suroviny dostali netradičný rozmer

Prvé varenie sa konalo 20.9. v Prešove. Zúčastnili sa ho šikovní zamestnancikošických vysokoškolských jedální z Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácieTechnickej univerzity v Košiciach. Tieto jedálne sa do projektu zapojili ako jedny z prvých ešte v roku 2019, a tak sme mali veľkú radosť, že sme sa s nimi opäť mohli vidieť. Priestor na zdokonalenie sa v rastlinnom varení dostali aj zamestnanci zo známej gastrosiete Soupculture, čo je zdravý, originálny streetfod. Svoje chutné polievky servírujú vo farebných jedlých kornútkoch.

Na workshope sme spolu odvarili 5 jedál, podľa našej úplne novej kuchárskej brožúrkyRecepty na jesenné varenie. Knižka nám poslúžila ako základ, ale každý kuchársky „stejdž“ si jedlo finálne dochutil podľa seba.

Rajma masala, čo je fazuľa v paradajkovej omáčke na indický spôsob, prevoňala svojou arómou celé štúdio.

Súťaž v najlepšie ochutenom jedle Stir fry vyhrali kolegovia z UVLF, pretože jedlo dochutili famózne a doslova„ázijsky“. Naopak, súťaž o najlepšiu Pečenú misku zase vyhrali dámy z TUKE, pretože do dresingu z rastlinnej smotany použili práve to správne množstvo cesnaku, ktoré nádherne doplnilo pečenú zeleninu. Soupculture zase excelovali pri Cícerovo-zemiakovej polievke, čo sa aj dalo čakať, keďže polievky sú ich hlavnou parketou.

Takto skvelý bol jednoduchý cícerový krém so zemiakmi nakyslo.

O týždeň na to prebehlo ďalšie kolo workshopu vareniaNovom Meste nad Váhom, tiež v Gastroštúdiu Bidfood. Tu sa zúčastnili ďalší nadšení zamestnanci z vysokoškolských jedální, tento raz zo Slovenskej technickej univerzity a z tiež zo spoločnosti Mediculina, ktorá varí skvelé vegánske jedlá v jedálni Slovenskej zdravotníckej univerzity.

V Novom Meste sme hodnotili celkové dochutenie všetkých jedál dohromady. Najviac bodov získal pán Andrej Miškolci z Mediculina, pretože jeho jedlá boli, podľa nášho názoru, najchutnejšie a najkrajšie dozdobené zo všetkých. Výhra bola skôr symbolická a pán Miškolci si domov odniesol 1kg bezlepkových, vegánskych pepitiek od firmy Bonduelle, z ktorých môže teraz skúšať nové chutné polievky, šaláty, alebo sladké dezerty.

Pán Andrej zo spoločnosti Mediculina vyhral prvé miesto v dochucovaní jedál.

Veríme, že workshop bol pre všetkých zúčastnených prínosný, rozšíril ich obzory a už čoskoro zaradia do svojich jedálnych lístkov ďalšie chutné a zdravé rastlinné jedlá.

Čaká nás ešte veľa práce

S workshopmi nekončíme, práve naopak! Ďalšie varenie plánujeme na november 2021 a opäť budeme v Novom Meste nad VáhomPrešove. Tento raz budeme pracovať s hotovými jedlami od firmy Alfa Bio/Lunter a s rastlinnými alternatívami mäsa od Garden Gourmet (Nestlé)

Ak pracujete na vysokej škole a máte záujem participovať, dajte nám o tom vedieť už teraz prostredníctvom emailu alebo telefonicky cez kontakty na stránke zelenajedalen.sk. Ak nás však budete sledovať na našich sociálnych sieťach, zaručene vám nič neujde. 

Do skorého videnia!

Tímy: SZU Mediculina, STU, Bidfood a Zelená jedáleň.