Tofu Lunter je jedno z najobľúbenejších v Európe

Nemusíte byť práve vegánom či vegetariánom, aby ste dokázali oceniť kvalitu produktov Lunter. Spoločnosť, ktorá na Slovensku existuje už tri desaťročia presviedča o kvalite a chuti svojich výrobkov čoraz väčšiu skupinu obyvateľstva. Mnoho vegánov sa zhodne, že práve vďaka tejto značke je vegánstvo na Slovensku a v Česku oveľa lepšie realizovateľné.

Lunter však patrí medzi lídrov na trhu aj vďaka uvedomelémuudržateľnému prístupu k moderným technológiám a surovinám. Dokazuje to aj vegánsky certifikát V-Label, ktorým najznámejšie slovenské tofu označuje svoje vynovené obaly.

100 % rastlinné

Už tridsať rokov LUNTER podporuje bezmäsité stravovanie Slovákov. Aj vďaka tomu sa mu minulý rok podarilo získať oficiálne označenie V-Label. Toto medzinárodne uznávané ocenenie uľahčuje spotrebiteľom ich nákupy, pretože nemusia viac hádať, či sú ich obľúbené LUNTER Tofu a výrobky z neho skutočne vegánske. Tofu prešlo nezávislou kontrolou, na základe ktorej bolo označené ako 100 % rastlinný produkt. Značka V-Label je jedinečná pečať kvality vegánskych i vegetariánskych produktov a služieb, uznávaná a rešpektovaná po celom svete. 

Pripravte si s nami tento chutný recept na šampiňónovo-špenátový quiche s naturálnym tofu.

Lunter tofu poznajú v celej Európe

Dnes patrí spoločnosť Alfa Bio k najväčším výrobcom tofu a výrobkov z neho v Európe a jej produkty sa postupne tento rok budú predávať na regáloch už v 28 krajinách. Aj vďaka nim je zdravšie rastlinné stravovanie na Slovensku jednoduchšie, chutnejšie a dostupnejšie pre všetkých. Okrem obľúbených tofu nátierok v črievku, krémových nátierok či hotových tofu jedál, medzi ktoré patrí napríklad tradičná rastlinná koložvárska, fašírka, jaternica či praženica, potešil LUNTER svojich priaznivcov aj chutnými tofu párkami a ochutenými tofu na gril alebo panvičku, vhodnými na rýchlu a jednoduchú prípravu. 

Pôvodná myšlienka Jána Luntera, zakladateľa spoločnosti Alfa Bio: „Nie je naším cieľom, aby sa každý stal vegetariánom, ale každý by mal dbať o to, aby jeho výživová pyramída nebola prevrátená“, je dodnes inšpiráciou pre všetky LUNTER produkty.

Spoločnou misiou je neustále inšpirovať a podporovať ľudí, aby zlepšovali svoje stravovacie návyky cez rastlinné alternatívy, ktoré sú chutné, zdravé a tiež veľmi jednoduchérýchle na prípravu. Vďaka tofu a produktom z neho sa môžete stravovať udržateľnejšie bez toho, aby ste to pocítili na svojej peňaženke alebo čase, ktorý trávite varením. Výrobky LUNTER chutia skutočne každému – malým i veľkým jedákom, vegetariánom či vegánom, flexitariánom ale aj mäsožravcom.

LUNTER Tofu v novom obale

Hoci vegánska a vegetariánska kuchyňa nikdy nebola nudná, v súčasnosti majú milovníci tofu na výber nielen z naturálnej, údenej alebo bazalkovej verzie, ale tiež z ochutených marinovaných verzií. Inovatívne marinované LUNTER Tofu nepotrebuje žiadne ďalšie dochucovanie a je hotové doslova za pár minút, pričom ho nájdete pod označením Tofu na panvicu ako aj Tofu na gril. Už samotný názov produktového radu vysvetľuje, čo s ním treba urobiť pre aktiváciu lahodných marinád a výnimočný chuťový zážitok.

Aktuálne vás tiež môže inšpirovať nový obal, do ktorého bolo známe tofu zabalené – výrazné farby uľahčujú orientáciu a výber príchute. Okrem toho na obale nájdete aj spomínané vegánske označenie V-Label a moderné nutričné ohodnotenie Nutri-Score, ktoré dosahuje pri všetkých tofu najvyššiu hodnotu „A“, čo znamená vysokú celkovú výživovú hodnotu. 

Nápadov na chutné jedlá z tofu nikdy nie je dosť. (zdroj: Lunter)

Vedeli ste, že sója, z ktorej sa LUNTER Tofu vyrába, pochádza z povodia Dunaja výlučne od certifikovaných dodávateľov? Alebo že LUNTER Tofu ani ostatné výrobky značky LUNTER neobsahujú žiadne konzervačné látky, majú vysoký obsah proteínovvlákniny, sú zdrojom železa, fosforu, vitamínov a kyseliny listovej? Pravidelná konzumácia tofu je spájaná s priaznivými účinkami pre zdravie. LUNTER Tofu je vyrábané dvetisíc rokov starým spôsobom podľa tradičnej čínskej receptúry a nepoužíva žiadne práškové náhrady. Vďaka zrážaniu s využitím kombinácie unikátnych kamenných solí, obsahuje vysoké množstvo vápnika, takmer polovicu odporúčanej dennej dávky.  

Výroba tofu v Banskej Bystrici. (zdroj: Lunter)

Zodpovedný výrobca

Začiatky spoločnosti Alfa Bio siahajú až do doby, kedy sa o vegetariánstve či vegánstve na Slovensku takmer nechyrovalo. Keď majiteľovi Jánovi Lunterovi ochorela mama, snažil sa zlepšiť jej zdravotný stav pomocou stravy. Práve vtedy objavil čaro tofu. Aby sa o sóji a tofu dozvedel čo najviac, odcestoval do Japonska a získané vedomosti neskôr využil pri výrobe tofu a prvých rastlinných nátierok na báze tofu.

O rok neskôr otvoril prvú vegetariánsku reštauráciu v Banskej Bystrici, ktorá sa obľube teší dodnes, rovnako ako všetky LUNTER výrobky. Hoci sa myšlienka šetrenia prírodných zdrojov a živočíšnych surovín objavila až o čosi neskôr, o to väčší zmysel dnes má zodpovedné rastlinné stravovanie. Pestovanie rastlinnej stravy potrebuje totiž 13x menej vody a 18x menej pôdy, než je to bežné pri výrobe nutrične rovnako bohatých potravín živočíšneho pôvodu, a vyprodukuje dokonca dvojnásobne menej oxidu uhličitého.

Ján Lunter na svojich cestách v Japonsku. (zdroj: Lunter)

Značka LUNTER patrí k najviac ekologicky zodpovedným na našom trhu. Suroviny, ktoré používa, sú dovážané od lokálnych dodávateľov, čím sa minimalizuje uhlíková stopa. Spoločnosť Alfa Bio navyše už od roku 2006 pre svoj vozový park využíva ekologickejšie palivo CNG, čím znižuje množstvo emisií skleníkových plynov. V neposlednom rade, zásluhou tejto, pôvodne malej rodinnej firmy, sa stále viac Európanov denne presviedča, že tofu výrobky chutia naozaj vynikajúco.


Spracovali: Členovia Slovenskej vegánskej spoločnosti