Najväčší výrobca mäsových alternatív získal V‑Label

Zvolenský výrobca rastlinných alternatív mäsa ALFA SORTI, ktorého produkty poznáme pod značkou Goody Foody®, úspešne prešiel certifikáciou V-Label. Všetky zložky produktov boli riadne skontrolované a označené ako vegánske.

Kedysi vegetariánske, dnes už výhradne vegánske


ALFA SORTI funguje od roku 1995. Spoločnosť vznikla vo Zvolene a od samého začiatku sa venovala produkcii rastlinných alternatív mäsa. Hoci v minulosti firma vyrábala aj viaceré vegetariánske výrobky, ktoré obsahovali vajcia a mlieko, od minulého roku sa venujú už len výrobe vegánskych jedál.


„Prešli sme na stopercentne vegánsku výrobu, pretože si myslíme, že práve vo vegánskych výrobkoch je budúcnosť. Usilovne sme pracovali na dolaďovaní chutí. Je v našom záujme, aby naše nové vegánske výrobky boli rovnako chuťovo vynikajúce, ako sú naši zákazníci zvyknutí,” hovorí Peter Vittek, konateľ spoločnosti ALFA SORTI.

Od mäsových guliek až po kebab

Goody Foody® je medzi vegánmi či vegetariánmi známa značka. Portfólio výrobkov však za posledné roky značne narástlo. Firma momentálne ponúka chladené ale aj mrazené výrobky, ktoré môžu zákazníci dnes už nájsť v rôznych reťazcoch vrátane Lidl, Kaufland, Tesco, Terno, Metro či Labaš.

V ponuke sú steakystripsy na štýl hovädzieho a kuracieho mäsa, cez kocky na guláš, nemäsové balls, medailónky so zeleninou, vegan mleté či chutný kebab.


„Rastlinné výrobky Goody Foody sú určené pre všetkých ľudí, ktorí sa zaujímajú o svoje stravovanie, chcú poznať zloženie produktov a vedia, že jedlo môže vitalitu podporiť alebo naopak,“ vysvetľuje Peter Vittek.

Rozhoduje chuť


Chuťovo sa produktom naozaj nedá nič vytknúť. „Primárnymi zložkami je sója a pšenica a tieto rastlinné bielkoviny ľuďom nielen chutia, ale i prospievajú. Práve spojenie sóje a pšenice zvyšuje využiteľnosť bielkovín v ľudskom organizme a dajú sa pripraviť na obrovské množstvo spôsobov,“ dodáva P. Vittek.

Výhodou je, že sa s nimi dá veľmi dobre pracovať, či už je človek v kuchyni skúsený alebo nie. Väčšinu výrobkov netreba nijako už dochucovať, pretože sú ochutené na štýl mäsa a bylinkami či koreninami. Pripraviť opečené na panvici dochrumkava, ako šťavnaté uvarené vo vode, grilované dozlata a samozrejme, famózne chutia aj smažené vo fritéze.

Nás veľmi očarili práve tieto nemäsové guličky, ktoré sme si pripravili na švédsky spôsob Köttbullar” s tradičnou gravy omáčkou, zemiakovou kašou a brusnicami.

Vegánsky „Köttbullar” z Goody Foody meatballs s tradičnou gravy omáčkou, zemiakovou kašou a brusnicami.
(Foto: Alexandra Podhorová)

Obaly po novom nesú známku V-Label

Označenie získalo až 43 produktov značky Goody Foody, v oboch verziách, chladenej i mrazenej. Značka V-Label je výrazná na každom obale. „Veríme, že zákazníci si tak na pultoch v chladenom alebo mrazenom oddelení tieto slovenské výrobky lepšie všimnú a dajú im prednosť, pretože vegánske zloženie a spracovanie sme za nich poctivo skontrolovali,” hovorí Kristína Chaparro, presedníčka Slovenskej vegánskej spoločnosti.

Podľa Petra Vitteka je označenie V-Label ďalšou pečiatkou kvality, ktorá uľahčuje ľuďom rozhodovanie pri nákupe.


„Označenie produktu značkou V-Label zároveň predstavuje záväzok voči prírode. Šetrný a citlivý prístup k prírodným zdrojom je priamo v DNA nášho podnikania. Uvedomujeme si svoju zodpovednosť a vyrábame s ohľadom na prínos nielen voči človeku, ale aj voči planéte,“ hovorí P. Vittek.

Spoločnosť má preto nastavené vysoké štandardy princípov trvalej udržateľnosti nielen interne, ale aj voči svojim dodávateľom.

Red Burger Goody Foody s domácou žemľou, vegánskou majonézou a batátovými hranolkami.
(Foto: Alexandra Podhorová)

Žiadne živočíšne zložky, testovanie na zvieratách či GMO

Známka V-Label vznikla vo Švajčiarsku v roku 1996 a dodnes je medzinárodne uznávaným symbolom pre vegánske a vegetariánske výrobky. Slovenská vegánska spoločnosť sa stala výhradným poskytovateľom známky V-Label v roku 2019 o odvtedy sa jej podarilo certifikovať výrobky viac než pätnástim slovenským licenčným partnerom. Celosvetovo je certifikovaných okolo 40 000 výrobkov v tridsiatich krajinách sveta. V-Label je vnímaný mnohými zákazníkmi veľmi pozitívne, o čom svedčia aj viaceré spotrebiteľské prieskumy.

Z česko-slovenského prieskumu vyplynulo, že až 74% respondentov považuje známku za veľmi užitočnú a až 77% respondentov potvrdilo, že produktom s V-Label vo všeobecnosti viac dôveruje než produktom bez nej.

Súčasťou certifikácie V-Label je taktiež monitorovanie dodávateľských zložiek, ktoré tvoria jednotlivé výrobky. Keď si zákazníci zakúpia produkt s vegánskou licenciou V-Label, nielenže majú istotu, že výrobok neobsahuje nič živočíšne, ale ani počas výrobného procesu neboli použité žiadne živočíšne látky. Zároveň sa výrobky netestovali na zvieratách a taktiež neobsahujú žiadne zložky s GMO.  Navyše, kúpou produktov s V-Label zákazníci vždy podporujú lokálne vegánske organizácie, ktorých práca dlhodobo pozitívne ovplyvňuje rozvoj rastlinného stravovania a vegánskeho životného štýlu v danej krajine.


Spracovali: Členovia Slovenskej vegánskej spoločnosti
Fotografie: Alexandra Podhorová (instagram: @somsova)