Zelená jedáleň išla aj tento september na plné obrátky. Okrem množstva ďalších aktivít pod vedením novej koordinátorky Lucie Trefnej sa nám podarilo zorganizovať aj 2 skvelé workshopy vegánskeho varenia, a to v Prešove a v Novom Meste nad Váhom – oba v dobre vybavených gastroštúdiách spoločnosti Bidfood.
Viacero škôl pod 1 strechou
V minulosti sme workshopy výlučne organizovali práve v priestoroch samotných škôl, kde sa vegánske jedlá zavádzali. So spoločnosťou Bidfood sme nadviazali širšiu spoluprácu, a vďaka nim máme momentálne k dispozícii gastroštúdio, kde môžme naraz školiť väčší počet kuchárov a kuchárok, a navyše v profesionálnom vybavení. Ďalším pozitívom je, že školy si tentokrát nemusia nič hradiť sami, dokonca ani suroviny. Taktiež mali vďaka ochotným obchodníkom Bidfoodu zabezpečnú cestu autom z mesta svojho bydliska až na workshop a naspäť.
Sezónne suroviny dostali netradičný rozmer
Prvé varenie sa konalo 20.9. v Prešove. Zúčastnili sa ho šikovní zamestnanci z košických vysokoškolských jedální z Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie a Technickej univerzity v Košiciach. Tieto jedálne sa do projektu zapojili ako jedny z prvých ešte v roku 2019, a tak sme mali veľkú radosť, že sme sa s nimi opäť mohli vidieť. Priestor na zdokonalenie sa v rastlinnom varení dostali aj zamestnanci zo známej gastrosiete Soupculture, čo je zdravý, originálny streetfod. Svoje chutné polievky servírujú vo farebných jedlých kornútkoch.
Na workshope sme spolu odvarili 5 jedál, podľa našej úplne novej kuchárskej brožúrky – Recepty na jesenné varenie. Knižka nám poslúžila ako základ, ale každý kuchársky „stejdž“ si jedlo finálne dochutil podľa seba.
Súťaž v najlepšie ochutenom jedle Stir fry vyhrali kolegovia z UVLF, pretože jedlo dochutili famózne a doslova„ázijsky“. Naopak, súťaž o najlepšiu Pečenú misku zase vyhrali dámy z TUKE, pretože do dresingu z rastlinnej smotany použili práve to správne množstvo cesnaku, ktoré nádherne doplnilo pečenú zeleninu. Soupculture zase excelovali pri Cícerovo-zemiakovej polievke, čo sa aj dalo čakať, keďže polievky sú ich hlavnou parketou.
O týždeň na to prebehlo ďalšie kolo workshopu varenia v Novom Meste nad Váhom, tiež v Gastroštúdiu Bidfood. Tu sa zúčastnili ďalší nadšení zamestnanci z vysokoškolských jedální, tento raz zo Slovenskej technickej univerzity a z tiež zo spoločnosti Mediculina, ktorá varí skvelé vegánske jedlá v jedálni Slovenskej zdravotníckej univerzity.
V Novom Meste sme hodnotili celkové dochutenie všetkých jedál dohromady. Najviac bodov získal pán Andrej Miškolci z Mediculina, pretože jeho jedlá boli, podľa nášho názoru, najchutnejšie a najkrajšie dozdobené zo všetkých. Výhra bola skôr symbolická a pán Miškolci si domov odniesol 1kg bezlepkových, vegánskych pepitiek od firmy Bonduelle, z ktorých môže teraz skúšať nové chutné polievky, šaláty, alebo sladké dezerty.
Veríme, že workshop bol pre všetkých zúčastnených prínosný, rozšíril ich obzory a už čoskoro zaradia do svojich jedálnych lístkov ďalšie chutné a zdravé rastlinné jedlá.
Čaká nás ešte veľa práce
S workshopmi nekončíme, práve naopak! Ďalšie varenie plánujeme na november 2021 a opäť budeme v Novom Meste nad Váhom a Prešove. Tento raz budeme pracovať s hotovými jedlami od firmy Alfa Bio/Lunter a s rastlinnými alternatívami mäsa od Garden Gourmet (Nestlé).
Ak pracujete na vysokej škole a máte záujem participovať, dajte nám o tom vedieť už teraz prostredníctvom emailu alebo telefonicky cez kontakty na stránke zelenajedalen.sk. Ak nás však budete sledovať na našich sociálnych sieťach, zaručene vám nič neujde.
Do skorého videnia!