Dňa 5.12.2023 TV JOJ vysielala večer premiéru 4. epizódy 9. série populárneho seriálu Nemocnica, v ktorom uviedla nepravdivé a zavádzajúce informácie, ktoré môžu negatívne ovplyvniť rozhodovanie ľudí o stravovacích návykoch. Seriál Nemocnica patrí k najsledovanejším seriálom na Slovensku. Odohráva sa v nemocničnom prostredí, kde zamestnanci riešia svoje osobné vzťahy a životy a súčasne sú ich osobné príbehy pretkané príbehmi pacientov z urgentného príjmu.
Čo sa to teda odohralo v danej epizóde?
Jedna z dejových línií ukazuje ženu, ktorá príde do nemocnice so svojou dcérou. Počas návštevy nemocnice povie, že už niekoľko rokov sa stravuje zdravou vegánskou stravou.
![](https://veganskaspolocnost.sk/wp-content/uploads/2023/12/6.png)
Neskôr jej príde nevoľno, lekár jej povie, že "má nízke hodnoty vápnika, déčka, B12", a počuje šelesť na srdci. Po vyšetrení lekár povie, že "má výraznú bradykardiu a dilatovanú pravú komoru" a nakoniec jej zlyhá srdce. Následne ju oživujú a musia ju urgentne odviezť na operačnú sálu, kde jej dajú kardiostimulátor. Po operácii jej manželovi povedia, že "prekonala zastavenie obehu s malignou arytmiou, preto sme jej museli implantovať kardioverter defibrilátor." Následne druhý doktor hovorí: "nedostatok výživy spôsobil postupné zlyhávanie srdca, došlo k poruche vodivých dráh srdca, teda k malignej arytmii, poruche srdcového rytmu." Na otázku manžela, či to má z vegánskej stravy, lekár odpovedá: "je to jeden z faktorov, ktorý výrazne zavážil." Na otázku manžela, či sa z toho dostane, lekár odpovedá "no to teraz ťažko povedať. Musíme doplniť straty a hlavne musí nabehnúť na riadnu výživu." V poslednej scéne žena na základe vyjadrení lekárov usúdi, že za jej zdravotný stav je zodpovedná vegánska strava. Nahnevá sa na manžela, ktorý ju k vegánskej strave priviedol a rozhodne sa, že po odchode z nemocnice si dá tatarák.
V čom je problém?
Uvedomujeme si, že seriál Nemocnica nie je vzdelávací program, ale v prvom rade zábavný. Napriek tomu aj zábavná relácia by si mala dať pozor na to, aby neprezentovala hrubo zavádzajúce a nepravdivé informácie, ktoré sú v rozpore s dnešným vedeckým poznaním. Takýmto nezodpovedným prekrúcaním faktov zavádza širokú laickú verejnosť a tým nepriamo inšpiruje ľudí k nezdravým stravovacím návykom, ktoré môžu zhoršiť ich celkové zdravie.
Aké sú fakty?
Ako potvrdzujú Americká akadémia výživy a dietetiky, Asociácia Kanadských dietológov a Svetová zdravotnícka organizácia, správne zostavená vegánska strava môže byť úplne plnohodnotná a zdravá (1, 2, 3).
„Každý sa môže stravovať vegánsky – deti, dospievajúci aj dospelí. Je to zdravé dokonca aj pre tehotné a dojčiace matky. Správne zostavená vegánska strava je bohatá na vlákninu, vitamíny a antioxidanty. Tiež je chudobná na saturované tuky a cholesterol. Táto zdravá kombinácia pomáha chrániť telo pred chronickými ochoreniami. Vegáni majú oproti nevegánom menšiu pravdepodobnosť výskytu srdcových ochorení, cukrovky a niektorých druhov rakoviny. Vegáni tiež mávajú nižší krvný tlak a majú menšiu pravdepodobnosť ako vegetariáni a konzumenti mäsa, že budú mať nadváhu.“
Dietitians of Canada
Správne zostavená vegánska strava môže naopak významne prispieť k zlepšeniu kardiovaskulárneho zdravia a znížiť tak riziko vzniku infarktu a mŕtvice (4, 5, 6), vysokého krvného tlaku (7) a cukrovky 2. typu (8).
![](https://veganskaspolocnost.sk/wp-content/uploads/2023/12/newsletter-fotky.png)
Pre dosiahnutie týchto prínosov stačí aby bola vegánska strava tvorená prevažne strukovinami, celozrnnými obilninami, ovocím a zeleninou a zahŕňala suplementáciu vitamínu B12. Vegán stravujúci sa týmto spôsobom bude neporovnateľne zdravší ako priemerný Slovák, vďaka nižšiemu príjmu nasýtených tukov, cholesterolu a sodíka a naopak vyššiemu príjmu vlákniny, draslíka, vlákniny, polyfenolov a prospešných fytochemikálií (9).
- Zdravá vegánska strava je jediným spôsobom stravovania, o ktorom je vedecky dokázané, že lieči srdcovocievne ochorenia. Nevieme o žiadnej inej strave, ktorá by to dokázala. Už v roku 1990 Dr. Ornish publikoval v prestížnom medicínskom časopise Lancet štúdiu „Can lifestyle changes reverse coronary heart disease? The Lifestyle Heart Trial“ (10)
- Ako druhý príklad úspešného liečenia srdcovocievnych ochorení zdravou rastlinnou stravou môžeme uviesť štúdiu Dr. Esselstyna „A way to reverse CAD?“. Účastníci tejto štúdie mali diagnostikované srdcovocievne ochorenia a po 3,8 rokoch na zdravej rastlinnej strave boli výsledky nasledovné:
- Zlepšenie stavu u 81 % účastníkov
- Redukcia symptómov srdcovocievnych ochorení u 94 % účastníkov
- Hlavným cieľom štúdie bolo zabrániť opakovanej srdcovej príhode ako infarkt, mŕtvica alebo predčasná smrť, čo sa podarilo u 99,4 % účastníkov
![](https://veganskaspolocnost.sk/wp-content/uploads/2023/12/10.png)
- Dr. Michael Greger vo svojej úspešnej knihe „How not to die“ zhŕňa stovky vedeckých štúdií, ktoré sa týkajú stravovania a civilizačných ochorení. Zo štúdií, ktoré sa týkajú srdcovocievnych ochorení, vyplývajú nasledovné fakty:
- Srdcovocievne ochorenia sú preventibilné zdravou vegánskou stravou. V podstate sa dá povedať, že by takmer neexistovali, ak by sa ľudia takto stravovali. Dokazujú to epidemiologické štúdie v oblastiach, kde ľudia jedli týmto spôsobom.
- Srdcovocievne ochorenia sú liečiteľné a dokonca je ich možné celkom vyliečiť zdravou vegánskou stravou, ako dokazujú intervenčné štúdie napr. Dr. Ornisha alebo Dr. Esselstyna uvedené vyššie.
![](https://veganskaspolocnost.sk/wp-content/uploads/2023/12/7.png)
- Mnohí vrcholoví športovci sa stravujú vegánsky a vďaka vegánskej strave dosahujú svoje špičkové športové výkony aj vo vyššom veku.
- Novak Djokovič (36), pravdepodobne najúspešnejší tenista histórie, ktorý počas svojej kariéry zatiaľ získal 24 granslamových titulov
- Lewis Hamilton, 7-násobný majster sveta vo Formule 1
- Carl Lewis, 9-násobný držiteľ zlatej olympijskej medaily v atletike
- Scott Jurek, majster sveta v ultra-maratóne
- Patrik Bouboumian, ktorý v roku 2011 získal titul najsilnejší nemecký strongman
- Zdeno Chára (46), ktorý podľa vlastných slov vďaka vegánskej strave mohol hrať viac rokov hokej na špičkovej úrovni v NHL
![](https://veganskaspolocnost.sk/wp-content/uploads/2023/12/9.png)
A mnohí ďalší napr. tu:
https://www.veganfoodandliving.com/features/vegan-athletes-plant-based-diet/
https://www.ispo.com/en/know-how/vegan-athletes-15-top-athletes-who-are-vegan/
Záver
Vegánska strava je už dnes plne akceptovaný spôsob zdravého stravovania širokou odbornou lekárskou a dieteticku komunitou vo svete. Je vhodná pre ľudí v každom veku od detí až po seniorov. Umožňuje dosahovať špičkové športové výkony tým najlepším športovcom na svete. Na Slovensku však stále pretrváva negatívny pohľad na vegánsky životný štý a preto je veľmi nezodpovedné, ak sa TV JOJ snaží vytvárať dojem, že vegánska strava nie je plnohodnotný spôsob stravovania a vegáni sú uletení čudáci, ktorí nevedia, čo robia.
Faktom je, že na Slovensku zomiera takmer každý druhý človek na srdcovocievne ochorenie. Z viacerých vedeckých štúdií vieme, že konzumácia živočíšnej stravy ako mäso, vajcia a mliečne výrobky prispieva k rozvoju srdcovocievnych ochorení. Preto sme presvedčený, že by bolo vhodnejšie inšpirovať ľudí k stravovaniu, ktoré ich preukázateľne môže ochrániť pred týmito ochoreniami.
![](https://veganskaspolocnost.sk/wp-content/uploads/2023/12/4.png)
Žiaľ, TV JOJ premárnila šancu inšpirovať ľudí k zdravšiemu spôsobu stravovania a pripojila sa k lacnému zosmiešňovaniu malej skupiny vegánov, ktorí sa snažia zodpovedne pristupovať k svojmu zdraviu ako aj k našej planéte a zvieratám. Veríme, že TV JOJ nechcela vedome šíriť dezinformácie o zdravej výžive a bolo to len nevedomé šírenie mylnej informácie. Nechceme byť len kritickí a chceme aj pomôcť v zlepšení kvality programov. Preto do budúcnosti ponúkame TV JOJ odborné poradenstvo. Pokiaľ sa bude TV JOJ vyjadrovať sa k téme vegánskej stravy a zdravia, či už v zábavnej alebo odbornej relácii, veľmi radi jej pomôžeme ako odborný garant.
Spracovali: Marek Lichtner, Barbara Bagiová
Zdroje obrázkov: unsplash.com, ŠÚ SR
Zdroje informácií:
1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27886704/
2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12778049/
3) https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/349086/WHO-EURO-2021-4007-43766-61591-eng.pdf?sequence=1
4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30571724/
5) https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9963093/
6) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25198208/
7) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28630611/
8) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27476051/
9) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34960098/
10) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1973470/