Svetová jednotka Djoković jedáva rastlinne už pár rokov

Svetová tenisová jednotka sa už niekoľko rokov stravuje čisto rastlinne a dokonca vlastní aj vegánsku reštauráciu.

Láska k jedlu od malička

Djoković, pochádza z rodiny milovníkov jedla. Jeho rodičia vlastnili v srbskom Kopaoniku pizzeriu. Jedlo stále miluje, o čom svedčí aj to, že si už v roku 2016 v Monte Carle otvoril vlastnú vegánsku reštauráciu Eqvita. Ale pre Djokovića jedlo nie je iba o chuťovom zážitku, ale aj kľúčom k jeho úspechu.

„Vďaka svojej rodine som vždy miloval jedlo, ale pre mňa ako športovca znamená aj niečo viac. Jedlo je palivo, ktoré určuje, ako hrám, ako sa zotavujem a ako som na ihrisku koncentrovaný. Veľkú časť svojich profesionálnych úspechov pripisujem svojej strave”, tvrdí tenista.

Tenista s manželkou v reštaurácii Eqvita v Monte Carlo (zdroj: riviera-buzz.com)

Čo u neho naštartovalo rastlinné stravovanie? 

Rekordér Djoković si spomína ako bol v roku 2007 zo svojej kariéry frustrovaný. Vtedy bol na treťom mieste vo svetovom rebríčku a nič, čo vyskúšal, vrátane rôznych tréningov aleno operácie nosa, nepomohlo zlepšiť jeho hru. Djoković odmalička bojuje s respiračnými problémami, ktoré označuje za „alergie“ alebo „ľahkú verziu astmy“, čo sa prejavuje najviac pod tlakom na ihrisku.

Tenista v rozhovore s Grahamom Bensingerom priznal, že zdravotnú úľavu pocítil, až keď začal pracovať s doktorom Igorom Cetojevičom a upravil svoju stravu – najskôr odstránením mliečnych výrobkov, lepku a rafinovaného cukru. Počas nasledujúcich niekoľkých rokov odstránil všetky živočíšne produkty a dnes jedáva čisto rastlinnú stravu.

Prezradil jedálniček

Športovec prezradil, že po prebudení pije teplú vodu s citrónom, po ktorej nasleduje čerstvý zelerový džús. Neskôr máva zelené smoothie s rôznym ovocím a riasami. Djoković dodal, že v tomto okamihu užíva aj doplnky s tzv. superfoods, ktoré mu podľa jeho slov dodávajú „mentálnu čistotu.“


 „Prvú časť dňa jem veľa ovocia a šaláty. Nerád jem jedlo, ktoré vyžaduje veľa energie na trávenie, najmä počas dopoludnia, pretože práve vtedy potrebujem na svoj tréning najviac energie. Potom jedávam veľmi odľahčené jedlá, zvyčajne sú to obilniny ako quinoa, pšeno alebo divoká ryža, sladké zemiaky a normálne zemiaky, dusené alebo varené.

Novak Djokovic a jeho stravovanie (zdroj: essentialysports.com)


Djoković hovoril o svojej rastlinnej strave už mnohokrát a pripísal jej aj svoje zrýchlené zotavovanie po zápasoch počas turnaju Wimbledon v roku 2019, ktorý vyhral, keď v päťsetovom finále porazil svojho rivala, Rogera Federera.

Nerád si dáva nejaké nálepky

Hoci účinkoval dokonca aj vo filme Jamesa Camerona, the Gamechangers, ktorý vyzdvihuje pozitíva rastlinnej stravy pri športových výkonoch, Djoković sa takmer nikdy sám seba nenazýva vegánom.


„Nemám rád nálepky, ak mám byť úprimný. Jem rastlinné jedlá už dobrých pár rokov. Ale kvôli nesprávnej interpretácii takýchto označovaní sa mi to jednoducho nepáči. Jem rastlinne a myslím, že to je jeden z dôvodov, prečo sa tak dobre zotavujem. Nemám už žiadne alergie. A takto mi to vyhovuje,“ uviedol tenista.


Spracovala: Kristína Chaparro

Zdroj: livekindly.com, plantbasednews.com