Momos – nepálske knedličky

Momo je nepálske jedlo, ktorým potešíte každého milovníka Ázie. Naplniť ho môžete, ako my, zeleninou, alebo tým, čo máte poruke.

Autorka receptu: Katarína Kolesárová ( viac receptov na IG: https://www.instagram.com/redheadsideas/ )

Category, , , , DifficultyZačiatočníkYields20 Servings
Prep Time50 minsCook Time15 minsTotal Time1 hr 5 mins
Cesto
 200 g hladkej múky
 95 g horúcej vody (cca 60°C)
 štipka soli
Plnka
 1 veľká mrkva
 pol hlávky menšej bielej kapusty
 1 jarná cibuľka
 1 strúčik cesnaku
 2 cm kúsok zázvoru
 2 PL sójovej omáčky
 štipka čierneho korenia
 1 PL sezamového oleja
1

Z múky, vody a soli vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme prikyté odpočívať pol hodinu. Medzitým si na jemno nakrájame cibuľku, nastrúhame mrkvu, zázvor, kapustu a rozpučíme cesnak.

2

Do vyhriatej panvice s olejom vysypeme všetku zeleninu a opekáme, kým nám zelenina nezmäkne (okolo 10 - 15 minút). Keď je zelenina mäkká, pridáme sójovú omáčku a trošku čierneho korenia.

3

Poriadne premiešame a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Odpočinuté cesto si rozdelíme na približne 20 častí, ktoré rozvaľkáme na veľmi tenký kruh.

4

Do stredu cesta dáme 1 až 2 čajové lyžičky zeleninovej zmesi, pričom dbáme na to, aby sme mali zeleninu iba v strede cesta, aby sme ho potom vedeli zlepiť.

5

Kraje cesta si potrieme s troškou vody a bochníčky uzatvárame tak, aby sme mali menšiu dieru na vrchu, odkiaľ nám pri parení bude unikať para a bochníčky neprasknú.

6

Hotové bochníčky si priebežne ukladajte na olejom potretý tanier. Vytvarované momos dáme na rozpálenú panvicu potretú s 1 PL sezamového oleja, na strednom ohni ich opekáme minútu iba zospodu (bochníčky nedvíhame, aby sa nám nerozmočili pri parení!).

7

Následne momos podlejeme so 150 ml vody a ihneď prikryjeme pokrievkou. Paríme 10 minút.

8

Servírujeme so sójovou omáčkou a pre ten naj zážitok konzumujeme paličkami. 🙂

Ingredients

Cesto
 200 g hladkej múky
 95 g horúcej vody (cca 60°C)
 štipka soli
Plnka
 1 veľká mrkva
 pol hlávky menšej bielej kapusty
 1 jarná cibuľka
 1 strúčik cesnaku
 2 cm kúsok zázvoru
 2 PL sójovej omáčky
 štipka čierneho korenia
 1 PL sezamového oleja

Directions

1

Z múky, vody a soli vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme prikyté odpočívať pol hodinu. Medzitým si na jemno nakrájame cibuľku, nastrúhame mrkvu, zázvor, kapustu a rozpučíme cesnak.

2

Do vyhriatej panvice s olejom vysypeme všetku zeleninu a opekáme, kým nám zelenina nezmäkne (okolo 10 - 15 minút). Keď je zelenina mäkká, pridáme sójovú omáčku a trošku čierneho korenia.

3

Poriadne premiešame a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Odpočinuté cesto si rozdelíme na približne 20 častí, ktoré rozvaľkáme na veľmi tenký kruh.

4

Do stredu cesta dáme 1 až 2 čajové lyžičky zeleninovej zmesi, pričom dbáme na to, aby sme mali zeleninu iba v strede cesta, aby sme ho potom vedeli zlepiť.

5

Kraje cesta si potrieme s troškou vody a bochníčky uzatvárame tak, aby sme mali menšiu dieru na vrchu, odkiaľ nám pri parení bude unikať para a bochníčky neprasknú.

6

Hotové bochníčky si priebežne ukladajte na olejom potretý tanier. Vytvarované momos dáme na rozpálenú panvicu potretú s 1 PL sezamového oleja, na strednom ohni ich opekáme minútu iba zospodu (bochníčky nedvíhame, aby sa nám nerozmočili pri parení!).

7

Následne momos podlejeme so 150 ml vody a ihneď prikryjeme pokrievkou. Paríme 10 minút.

8

Servírujeme so sójovou omáčkou a pre ten naj zážitok konzumujeme paličkami. 🙂

Momos – nepálske knedličky