Bao buns s plnkou z jackfruitu a zeleninou

Chcete vyskúšať niečo nové? Tradičné čínske žemličky s pikantnou, šťavnatou plnkou, ktorá chutí na nerozoznanie od mäsa - to sú bao.

Autorka receptu: Katarína Kolesárová ( viac receptov na IG: https://www.instagram.com/redheadsideas/ )

CategoryDifficultyAdvancedYields4 Servings
Prep Time1 hr 30 minsCook Time20 minsTotal Time1 hr 50 mins
Žemličky Bao - 4 ks
 250 g hladkej múky
 1 ČL cukru
 1/2 ČL soli
 1 ČL sušeného droždia
 1 ČL kypriaceho prášku
 135 ml rastlinného mlieka
Plnka z jackfruitu
 balenie jackfruitu (napr. značka DM bio)
 2 PL oleja
 1/2 PL ryžového octa
 3 PL sójovej omáčky
 1 PL ostrej omáčky (sriracha)
 2 PL javorového sirupu
 štipka čierneho korenia
 štipka korenia údená paprika
Na dozdobenie
 2 ošúpané mrkvy
 1 jarná cibuľka
 4 PL praženej cibule
Príprava žemličiek Bao
1

Cesto miesime aspoň 10 minút a potom ho necháme hodinu odpočívať.

2

Vytvarujeme guľku a rozdelíme ju na 4 rovnaké časti. Vyvaľkáme ich do oválneho tvaru a preložíme na polovicu, pričom cesto v strede rozdelíme papierom na pečenie.

3

Necháme 30 minút kysnúť. Žemle naparujeme 15 minút, po vybratí ich potrieme olejom, aby nevyschli a naplníme zmesou z jackfruitu.

Plnka z jackfruitu
4

Všetky ingrediencie dokopy zmiešame a necháme marinovať v chladničke aspoň hodinu.

5

Namarinovaný jackfruit opekáme na panvici potretej olejom približne 10 minút.

6

Naplníme ním hotové bao žemle, na zmes vložíme ešte najemno nakrájanú mrkvu, jarnú cibuľku a praženú cibuľu. Kto má rád pikanktné, môže si pridať ešte sriracha sauce.

Ingredients

Žemličky Bao - 4 ks
 250 g hladkej múky
 1 ČL cukru
 1/2 ČL soli
 1 ČL sušeného droždia
 1 ČL kypriaceho prášku
 135 ml rastlinného mlieka
Plnka z jackfruitu
 balenie jackfruitu (napr. značka DM bio)
 2 PL oleja
 1/2 PL ryžového octa
 3 PL sójovej omáčky
 1 PL ostrej omáčky (sriracha)
 2 PL javorového sirupu
 štipka čierneho korenia
 štipka korenia údená paprika
Na dozdobenie
 2 ošúpané mrkvy
 1 jarná cibuľka
 4 PL praženej cibule

Directions

Príprava žemličiek Bao
1

Cesto miesime aspoň 10 minút a potom ho necháme hodinu odpočívať.

2

Vytvarujeme guľku a rozdelíme ju na 4 rovnaké časti. Vyvaľkáme ich do oválneho tvaru a preložíme na polovicu, pričom cesto v strede rozdelíme papierom na pečenie.

3

Necháme 30 minút kysnúť. Žemle naparujeme 15 minút, po vybratí ich potrieme olejom, aby nevyschli a naplníme zmesou z jackfruitu.

Plnka z jackfruitu
4

Všetky ingrediencie dokopy zmiešame a necháme marinovať v chladničke aspoň hodinu.

5

Namarinovaný jackfruit opekáme na panvici potretej olejom približne 10 minút.

6

Naplníme ním hotové bao žemle, na zmes vložíme ešte najemno nakrájanú mrkvu, jarnú cibuľku a  praženú cibuľu. Kto má rád pikanktné, môže si pridať ešte sriracha sauce.

Bao buns s plnkou z jackfruitu a zeleninou