Mäspoma začala s výrobou zmesí pre vegánske nátierky

Možno si to ani neuvedomujeme, no s koreninami Mäspoma sa väčšina z nás na Slovensku stretáva dennodenne. Mäspoma je najväčšia slovenská koreninárska firma, ktorá dodáva koreniny vyše trom tisícom zákazníkov v rámci Slovenska a zahraničia. Hoci sa spoločnosť už 30 rokov špecializuje na dochucovanie mäsových výrobkov, dnes prináša na B2B trh novinku, koncept piatich kompletne nových zmesí na výrobu čisto rastlinných, zeleninových nátierok bez alergénov.  

Osobnosť potravinárstva

Zakladateľ Mäspomy, Ján Kolesár starší, je v slovenskom potravinárstve známa osobnosť, ktorej v roku 2019 Potravinárska komora Slovenska dokonca udelila prestížne ocenenie Osobnosť potravinárstva. Ako už prezrádza samotný názov spoločnosti, pán Kolesár pochádza z prostredia mäsokombinátov a výroba korenín Mäspoma vždy úzko súvisela s dochucovaním mäsa a mäsových výrobkov. V čase, keď pán Kolesár firmu Mäspoma zakladal, mala len 4 zamestnancov, dnes ich zamestnáva viac ako 200.

Majiteľ spoločnosti, Ján Kolesár starší, získal v roku 2019 špeciálne ocenenie Osobnosť potravinárstva.
(Zdroj: Archív Mäspoma)

Nárast rastlinného trhu sa nedá nevšimnúť

S koreninami spoločnosti Mäspoma sa môžete stretnúť na pultoch obchodov v spotrebiteľských baleniach, ale nemenej významnou súčasťou firemných aktivít je výroba a predaj koreniacich zmesí ďalším potravinárskym firmám. Dnes spoločnosť zásobuje nielen slovenských mäsových gigantov, ale medzi jej klientov patria aj výrobcovia vegetariánskych a vegánskych potravín. 

Spoločnosť dlhodobo registruje, že rastlinný trh sa veľmi rýchlo vyvíja a napreduje, a preto sa rozhodli priniesť na trh novinku, certifikované sypké zmesi na prípravu vegánských nátierok.

„Pozorne vnímame, že vplyv na životné prostredie je okrem iného čoraz dôležitejším aspektom pri výrobe a konzumácii potravín. V súvislosti s tým sa menia globálne aj stravovacie návyky a tento „plant-based” segment je jedným z najrýchlejšie rastúcich potravinárskych odvetví. Aj tento stúpajúci trend, bol jeden z impulzov prečo sme sa rozhodli naše aktivity rozvinúť týmto smerom,” povedal Ján Kravec, riaditeľ dcérskej spoločnosti Mäspomix.  

Jednoduché a praktické

Mäspoma chce svojim firemným zákazníkom priniesť niečo nové, čo by značne uľahčilo výrobu konečného produktu. K zmesi na nátierku je preto potrebné pridať len olej, vodu, soľ a použiť správny technologický postup výroby.

Všetky sú bez alergénov

Nátierkové zmesi sú na báze hrachového proteínu, o ktorom sa tvrdí, že je potravinou budúcnosti. Hrach je bohatým zdrojom rastlinných bielkovín a jeho veľká výhoda je v tom, že nie je alergénom. Všetky zmesi sú teda bezalergénové, neobsahujú sóju, ani pšenicu. 

Zmesi na nátierky sa nesnažia napodobňovať žiadne živočíšne chute, a preto sú všetky ladené výlučne do zeleninových chutí.
(Zdroj: Archív Mäspoma)

Firma kladie dôraz na to, že ich nové vegánske produkty by nemali mať ničím falšované chute. Nechcú napodobňovať chuť mäsa či mlieka, a preto sa rozhodli pre čisto zeleninové príchute, ako špargľovú, cibuľovú, toscana, mexickú a salsa.

„Cieľom bolo vytvoriť jedinečný koncept vegánskych nátierok a siahať práve po príchutiach rastlinného charakteru, ktoré by mohli osloviť širokú skupinu konzumentov,” povedal Janko Olšiak, hlavný technológ vývoja Mäspomixu. 

Zmýšľajú čoraz viac ekologicky

Spoločnosť Mäspoma so svojou dcérskou spoločnosťou Mäspomix majú ambíciu postupne zmeniť všetky obaly na recyklovateľné a stať sa tak ekologicky najzodpovednejšími.

„Velmi citlivo vnímame spoločenskú a ekologickú zodpovednosť. Ako prví používame recyklovateľné obaly a snažíme sa obnoviť a podporiť poľnohospodárstvo na Slovensku,” hovorí Ján Kolesár mladší, výkonný riaditeľ Mäspoma.


Spracovala: Kristína Chaparro