Premýšľate, ako súvisia vína s vegánskou filozofiou, ktorá je proti využívaniu zvierat pre ľudské potreby? Môže byť víno, lahodný nápoj z fermentovanej hroznovej šťavy iné ako nevegánske? Čitajte ďalej!
Kde sa vzalo víno?
Hoci sa o fermentovaných nápojoch dozvedáme už z písomných prameňov starovekej Číny, približne z roku 7000 pred našim letopočtom, fermentácia hrozna na víno sa prvýkrát objavila okolo roku 6000 p.n.l. v Perzskej ríši. Bližšie k nám, do dnešnej Európy, sa víno dostalo o čosi neskôr, a to okolo roku 4500 p.n.l.
„Víno je nápoj mnohých tvárí. Niekto v ňom hľadá pravdu, iný potešenie.“ – Promitor Vinorum
Na území Slovenska sa začala vínna réva pestovať najneskôr v 3. storočí nášho letopočtu, no zaujímavosti o jeho pestovaní sa najskôr dozvedáme od arabského cestovateľa Edrisiho zo začiatku 9. storočia z ciest po Nitrianskej stolici.
Vegánske vína sú čoraz populárnejšie
Príprava vína vyžaduje niekoľko dobre načasovaných krokov, ako je mletie hrozna, macerácia, lisovanie, fermentácia alebo čírenie vína.
A práve „čírenie” môže ovplyvniť naše víno v tom, či ho môžeme považovať za vegánske alebo nie, pretože na vyčírenie sa môžu používať zložky buď živočíšneho, rastlinného alebo minerálneho pôvodu.
V dnešnej dobe je stále bežné používať na čírenie živočíšne zložky ako je albumín(vaječný bielok), želatínu, kazeín (mliečnu bielkovinu) alebo vyzinu z jeseterovitých rýb. Čírenie je dôležité na zníženie horkosti, odstránenie tanínov (alebo trieslovín), aby nevznikol zákal a na celkové vyčistenie či zastabilizovanie vína. Čírené víno je jemnejšie.
Neživočíšne čírenie je však o čosi drahšie, ale na druhej strane aj oveľa šetrnejšie k vínu. V prípade takéhoto čírenia je najpoužívanejším prostriedkom bentonit, typ ílovitej horniny, ktorý absorbuje bielkoviny, farbivá ale i látky, ktoré by mohli ovplyvniť chuť vína. Používa sa taktiež zemiakový či hrachový proteín. Druhá možnosť, ako urobiť vegánske víno je vytvoriť prirodzené, nečírené víno.
Prvé slovenské víno certifikované V-Label
Keďže správny vinár by mal poznať pevnosť pôdy pod svojou vinicou, od úplného „spodku“, začína aj tento príbeh.
Vinárstvo Promitor Vinorum je vinárstvom 2 rodín: Matusekovcov a Durayovcov, ktoré začalo vznikať pred 8 rokmi. Dôvod, prečo sa do tohto projektu manželia, Éva a István, pustili, bol ten, že chceli zažiť niečo úplne nové. István Matusek predtým pracoval v logistike, ale víno ho vždy fascinovalo. Pozdvihnúť kultúru vína v galantskom regióne a dokázať, že i slovenské vína môžu zanechať výborný dojem, bolo už dlhé roky jeho snom.
Zaprataný a zarastený pozemok, ktorý odradil veľa zanietencov, nakoniec z vtáčej perspektívy ukázal svoje tajomstvo. Tvar kalicha našepkal, že toto bude tá správna voľba. A po nekonečných úpravách a upratovacích prácach odhalil svoje kvality v podobe úrodnej ílovitej pôdy a černozeme, ktorá je pre kvalitné hrozno ako stvorená.
„Bohatstvo Matúšovej zeme sa môže pýšiť nielen úrodnými pôdami, ale je to jedno z najslnečnejších miest na Slovensku.“ – István Matusek
Na výrobu dobrého vína však nestačí len úrodná pôda, a tak vinári siahli po tajných receptúrach svojich predkov a so zápalom začali pestovať prvé odrody. „Výroba vína je naozaj zdĺhavý a precízny proces, ktorý si vyžaduje veľa síl a trpezlivosti,” dodáva pán Matusek.
Ktoré vína Promitor Vinorum prešli certifikáciou?
Vegánske vína sú na celom svete čoraz populárnejšie a známka V-Label deklaruje, že pri výrobe takýchto vín nemohli byť použité žiadne živočíšne zložky.
7 odrôd vína si nechala spoločnosť certifikovať vegánskou známkou V-Label. V kategórii vegánskych vín sa nachádzajú tieto červené vína: Alibernet 2019, Dunaj 2019, Frankovka modrá 2019, Merle Petite 2019 a nasledovné biele vína Chardonnay Exclusive 2020, Pinot Noir 2019 a Sauvignon 2020.
„Mali sme záujem o vegánsku známku V-Label práve pretože sa domnievame, že takýto životný štýl je budúcnosťou.” – István Matusek
Kde si tieto vína môžu spotrebitelia zakúpiť?
Zákazníci, ktorí by radi ochutnali kvalitné vegánske vína, si ich teraz môžu zakúpiť v podnikovej predajni v Galante, alebo si ich pohodlne objednať cez tento šikovný e-shop. Vďaka rýchlej kuriérskej službe si ich môžu v pohodlí domova vychutnať už o 3 dni.
S akým jedlom sa dobre kombinujú vegánske vína?
Človek, ktorý sa zaoberá vínom dlhodobo, rozumie aj tomu, k akým jedlám sa hodia jednotivé odrody. Mäso, ryby a syry sú už dávno prebádané oblasti, no čo také vegánske pokrmy? Hodia sa aj tieto k vínu?
Či už ide o stredomorskú, indickú či mexickú kuchyňu, špecifické vína sa dobre hodia takmer ku každému jedlu. Napríklad obľúbené Chardonnay či Pinot Noir vďaka svojim dubovým tónom dobre ladí s hubovými jedlami, ako sú napríklad krémové hubové rizoto, alebo grilované šampiňóny s cesnakom.
Sauvignon zas dobre sadne k jedlám zo špargle, ako sú napríklad krémové špargľové cestoviny s citrónovou šťavou. Taktiež sa skvelo hodí k zeleninovému Ratatouille s čerstvým chlebom a vegánskym bylinkovým maslom.
Ovocné chute červeného Merlotu pasujú k zeleninovým zmesiam s tofu a ryžou, pretože vyvážia chuť sóje v ázijských pokrmoch. Červené vína však zaručene nikdy nesklamú v kombinácii s talianskymi paradajkovými jedlami, ako je známe predjedlo bruschetta, cestoviny s červeným pestom, či pizza.
___________________
Tvorba fotografií: Ivana Kocová