Je to oficiálne – koniec mäsa je na obzore.
Nová správa od Boston Consulting Group (BCG) naznačuje, že Európa a USA dosiahne vrchol spotreby mäsa najneskôr v roku 2025 a potom začne táto spotreba klesať.
Do veľkej miery je to spôsobené exponenciálnym rastom v oblasti rastlinných alternatív mäsa, vďaka čomu sa predpokladá do niekoľkých rokov dosiahnutie cenovej parity vegánskeho mäsa s konvenčným mäsom.
Cena je samozrejme veľmi dôležitým faktorom, preto niektorých ľudí môžu vyššie ceny ekologickejších a etickejších zdrojov bielkovín odrádzať. Cenová parita by preto prispela k zníženiu predaja živočíšneho mäsa.
Správa ďalej uvádza, že ak počas nasledujúcich 15-tich rokov vzrastie predaj alternatív k mäsu o 11 %, zabráni sa vytvoreniu jednej miliarde ton uhlíkových emisií. Je to rovnaká hodnota, aká by nastala, keby sme odchovali o 50 miliárd kurčiat menej plus zmenšili plochu pre chov dobytku o rozlohe celého Spojeného kráľovstva.
Prvýkrát v histórii
„Najvýznamnejšie je, že vo vyspelých ekonomikách dosiahneme v niektorých scenároch vrchol spotreby mäsa v roku 2025. Hovorí sa, že rastlinné proteíny sú futuristické a veľa ľudí sa nestotožňuje s konceptom umelého mäsa. Ale väčšina ľudí si neuvedomuje, že už sme v tom bode, kedy spotreba konvenčného mäsa začne klesať – po prvýkrát v histórii. Globálne dôsledky prechodu na neživočíšne proteíny sú značné,“ vysvetlil Decker Walker, šéf agropodnikania v BCG, v rozhovore pre Guardian.
Nevieme sa dočkať, kedy konečne dôjde k revolúcii v rastlinnom mäse a k znižovaniu spotreby konvenčného mäsa.
Zdroj: veganfoodandliving.com
Spracoval: Miroslav Švestka