Nemecko do roku 2022 zakáže hromadné zabíjanie kohútikov

Tamojšia vláda schválila návrh zákona, ktorý by mal ukončiť zabíjanie mladých kohútikov bezprostredne po ich vyliahnutí. Nemecko sa tak stane vôbec prvou krajinou, ktorá zakáže tento krutý a nehumánny postup.

Na kuracích farmách sú novonarodené kohúty zabíjané ihneď po ich vyliahnutí preto, lebo nedokážu znášať vajíčka, a teda ich ďalší chov nie je pre priemysel profitabilný. Najbežnejšou metódou ich usmrcovania je dusenie plynom alebo pomletím v automatických mlynčekoch. V Nemecku takto umiera približne 45 miliónov kuriatok ročne, celosvetovo sa počty odhadujú na sedem miliárd.

zdroj:change.org

„Toto sa bohužiaľ deje všade vo svete. No nepovažujem to za eticky prijateľné. Budeme prvou krajinou, ktorá zákonom zakáže zabíjanie kuriatok,“ vyjadrila sa nemecká ministerka pôdohospodárstva, Julia Klöcknerová.

Vďaka novej technológii „SELEGGT“, ktorá umožňuje zistiť pohlavie kurčiat ešte pred ich vyliahnutím, bude zákaz realizovateľný bez nutnosti zavádzať nové nariadenia. Tým sa rýchlejšie uvedie do praxe. V momentálnej situácii je to tak, že sa zabíjajú plne vedomé kuriatka ktoré sa vyliahnu z vajíčka za 21 dní. Rozdiel bude hlavne v tom, že pri metóde SELEGGT sa budú znehodnocovať nevyliahnuté 9-dňové zárodky vo vajíčkach.

„Investovali sme milióny eur do alternatív, ktoré spájajú vhodné podmienky zvierat a ekonomickú efektívnosť,“ vysvetlila Julia Klöcknerová.

Hoci ide o ďalší krok k ukončeniu utrpenia zvierat, ktorý vítame, nijak nerieši životné osudy ostatných zvierat narodených a žijúcich na farmách či veľkochovoch. V roku 2021 by už ľudstvo malo pochopiť, že intenzívny chov akýchkoľvek zvierat je nutné zrušiť úplne. Ak nie z etických dôvodov, tak minimálne kvôli životnému prostrediu, nášmu vlastnému zdraviu a našej budúcnosti na tejto planéte.

zdroj:veganfta.com

Zdroj: veganfta.com

Spracoval: Miroslav Švestka