Šošovicová polievka na kyslo so zemiakmi

Tradičná šošovicová polievka na kyslo je jednoduchým a sýtym jedlom, ktoré zahreje v chladných mesiacoch a dodá potrebnú energiu.

Autorka receptu: Ivana Kocová ( viac receptov na IG: https://www.instagram.com/ivka_veggierecipes/ )

Category, , DifficultyZačiatočníkYields4 Servings
Prep Time20 minsCook Time50 minsTotal Time1 hr 10 mins
 300 – 400g zelenej šošovice
 1 šalotka
 5 menších zemiakov
 2 dl rastlinného mlieka (mandľové, nesladené)
 4 väčšie strúčiky cesnaku (pretlačený)
 štipka kurkumy
 2 - 3 ks bobkového listu
 citrónová šťava
 vegánske maslo alebo olivový olej
 1 PL kukuričný škrob
 čierne korenie celé (podľa potreby)
 čierne korenie mleté (podľa potreby)
 soľ (podľa potreby)
 Gur.Men kvasný ocot (podľa potreby)
1

Šošovicu namočíme na niekoľko hodín, najlepšie však cez noc.

2

Dáme si variť celé ošúpané zemiaky. Po ich uvarení dáme 2 bokom, ostatné necháme scedené v hrnci a popučíme ich. Tento základ nám bude slúžiť na zahustenie polievky.

3

Šošovicu prepláchneme a pridáme do hrnca k zemiakom. Zalejeme ju vodou alebo zeleninovým vývarom a pridáme celé čierne korenie, mleté korenie, bobkový list, kurkumu a trošku posolíme.

4

Varíme domäkka. Odložené zemiaky nakrájame na menšie kocky. Neskôr ich pridáme do polievky.

5

Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú šalotku. Popri tom si vymiešame rastlinné mlieko so škrobom a pridáme k šalotke, zmes premiešame a pridáme do polievky. Podľa potreby môžeme doliať mlieko. Povaríme ešte pár minút na miernom ohni. Na záver dochutíme podľa potreby, pridáme cesnak, kvapku citrónovej šťavy, soľ, korenie a samozrejme ocot.

Ingredients

 300 – 400g zelenej šošovice
 1 šalotka
 5 menších zemiakov
 2 dl rastlinného mlieka (mandľové, nesladené)
 4 väčšie strúčiky cesnaku (pretlačený)
 štipka kurkumy
 2 - 3 ks bobkového listu
 citrónová šťava
 vegánske maslo alebo olivový olej
 1 PL kukuričný škrob
 čierne korenie celé (podľa potreby)
 čierne korenie mleté (podľa potreby)
 soľ (podľa potreby)
 Gur.Men kvasný ocot (podľa potreby)

Directions

1

Šošovicu namočíme na niekoľko hodín, najlepšie však cez noc.

2

Dáme si variť celé ošúpané zemiaky. Po ich uvarení dáme 2 bokom, ostatné necháme scedené v hrnci a popučíme ich. Tento základ nám bude slúžiť na zahustenie polievky.

3

Šošovicu prepláchneme a pridáme do hrnca k zemiakom. Zalejeme ju vodou alebo zeleninovým vývarom a pridáme celé čierne korenie, mleté korenie, bobkový list, kurkumu a trošku posolíme.

4

Varíme domäkka. Odložené zemiaky nakrájame na menšie kocky. Neskôr ich pridáme do polievky.

5

Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú šalotku. Popri tom si vymiešame rastlinné mlieko so škrobom a pridáme k šalotke, zmes premiešame a pridáme do polievky. Podľa potreby môžeme doliať mlieko. Povaríme ešte pár minút na miernom ohni. Na záver dochutíme podľa potreby, pridáme cesnak, kvapku citrónovej šťavy, soľ, korenie a samozrejme ocot.

Šošovicová polievka na kyslo so zemiakmi