Náš vegánsky teambuilding v Banskej Štiavnici

Predposledný májový víkend sme si v našom tíme utužili vzťahy na teambuildingu v Banskej Štiavnici. Spoločné chvíle sme strávili pri varení vegánskych jedál, ich jedení, diskutovaní a spoznávaní svojich kolegov. Výlet sme si veľmi užili, spoznali sme okolie mesta, ale aj ozaj výnimočnú vegánsku reštauráciu.

Autentické ubytovanie dodalo atmosféru

Ubytovaní sme boli vo Vila Štiavnica, krásnom historickom dome z konca 17 storočia.. Od prvej chvíle sme sa vo vile cítili príjemne, za čo vďačíme ochote pani majiteľky Barbory a prevádzkarky Moniky. Užasnutí sme boli starožitným nábytkom vo výbornom stave, ktorý sa veľmi štýlovo dopĺňal s modernou kúpelňou a ďalšími bytovými doplnkami. Celý dom bol priestranný a vyžaroval niečo neobvyklé, čo človek málokedy zažije. Miestami sme sa cítili akoby sme bol ubytovaní v múzeu alebo sa ocitli v nejakom starodávnom filme – v pozitívnom slova zmysle.

Vila má 2 poschodia a kapacita ľudí, ktorí sa do nej zmestia je 20 osôb. Taktiež sú na oboch poschodiach vzájomne prepojené záhrady, čo bolo veľkým bonusom aj pre naše deti. V záhradách sme raňajkovali, grilovali, cvičili, bláznili sa, meditovali a diskutovali o budúcnosti našej organizácie.  V strede záhrady je funkčná fontána, ktorá dotvárala ešte krajšiu atmosféru pri našich vonkajších debatách.

Väčšia záhrada je v blízkosti kuchyne, a tak si môžu hostia spokojne a rýchlo priniesť jedlo do prírody a vychutnať si ho tam. Menšia záhrada komornejšieho charakteru, prepojená s dvoma hornými izbami, ponúka dokonalý priestor na relax a oddych. Súčasťou priestoru sú aj parkovacie garáže pre väčšie aj menšie autá, čiže tí ktorí sa chystajú prísť na svojich tátošoch sa môžu spoľahnúť na ich bezpečnú úschovu.


Na spoločné varenie sme sa veľmi tešili

Hneď po príchode sme boli dohodnutí, že si spravíme hustý guláš. Hlavnou zložkou gulášu býva mäso a ten kto vegánstvo v malíčku ešte nemá, sa možno zamýšľa, ako môže chutiť guláš bez mäsa a čo iné doň treba vložiť. Aby bol guláš chuťovo zaujímavý, nakrájali sme na kocky cibuľu, hlivu, zemiaky a namiesto mäsa sme poctivo pripravili sójové kocky.

Sójové kocky sme vopred uvarili v tlakovom hrnci, vyžmýkali, namarinovali v sójovej omáčke, horčici a korení a dali piecť na plechu do predhriatej rúry. Počas pečenia ich treba premiešavať, aby neboli vlhké, ale chrumkavé. Po upečení ich treba vložiť do uvareného gulášu, v ktorom sa opäť napijú tekutiny a zmäknú, no pečením stratia svoju sójovú pachuť. Spoločne sme si ho uvarili, každý sa zapojil do krájania, miešania a prípravy.

Dochucovali sme ho spoločnými silami, a to cesnakom, údenou paprikou, hríbovým bujónom a gulášovým korením. Zabudnúť netreba ani na paradajkový pretlak, alebo lúpané paradajky v konzerve, ktoré dodajú každému gulášu tú správnu kyslosť. Zjedol sa na posedenie aj s čerstvým kváskovým chlebom. Suroviny na guláš sa uplne jednoducho a pohodlne dali nakúpiť v potravinách Tesco v Banskej Štiavnici. 

Zdravé raňajky nám dodali energiu do dňa

Vila Štiavnica servíruje svojim hosťom aj rôzne raňajky (napr. bezlepkové, vegánske), no nakoľko sme mali sme k dispozícii veľký apartmán s kuchyňou, spravili sme si vlastné. Pre ubytovanie nie je však problém pripraviť aj vegánske raňajky, ak by to hostia vyžadovali. My sme si naservírovali uvarené ovsené vločky s čerstvým ovocím a čakankovým sirupom. Tí čo mali chuť na iné raňajky, mali k dispozíii kváskový chlieb s nátierkami Lunter a zeleninou, rastlinné jogurty, čerstvú kávu alebo mätový čaj.

Čo grilujú vegáni?

Na záhrade bola možnosť grilovať, a tak sme si po prechádzke a kúpaní na tajchu Vodárenská pripravili pahrebu. Sobotný obed sa niesol v duchu grilovaných jedál a veľkej šalátovej misy. Opekali sme si párky a údené tofu Lunter, špekačky z obchodu Zelená Špajza, portobello šampiňóny, cukinu, baklažány a pečené zemiaky.

Najedli sme sa, pokecali pri spoločnom jedle, porelaxovali na záhrade a snažili sme sa čím skôr jedlo vytráviť, pretože sme boli neskôr dohodnutí na večeru do reštaurácie Lemberg

Bistro Lemberg opäť nesklamalo

Ak chcete predvedčiť zarytého mäsožravca na vegánske jedlo, vezmite ho niekedy do štiavnického bistra Lemberg. Nachádza sa na vrchu hlavnej ulice, na Radničnom námestí 10. Reštaurácia nepôsobí prvým dojmom ako vegánska, zvonku to nezistíte, čo je dobrý spôsob ako dostať dnu nielen vegánov. Uchváti vás krásnym nápaditým prírodným dizajnom s drevom a štýlovými zelenými či zlatými doplnkami. To, že ponúka iba vegánske jedlo, objavíte to až po prečítaní jedálneho lístku.

Zľava thajské rezance pad thai, americký burger, činske bao buns.

S majiteľom sme sa dohodli vopred na rezervácii v reštaurácii. Bol velmi ochotný nam vyhovieť a všetky jedlá z jedálneho lístka boli k dispozícii. Každý z nás si objednal to, na čo mal chuť – hustý japonský ramen, čínske bao buns s cviklou, americký burger, pad thai, gruzínske chinkali, talianske rizoto. Jedálny lístok je nápadito rozdelený podľa krajín. Je cítiť ze majitelia su scestovaní a zaujímavosťou je, že v ponuke sú aj menej známe jedlá z Ukrajiny, Azerbajdždanu, Gruzínska či Uzbekistanu, samozrejme na vegánsky spôsob.

Gruzínske chinkali s hríbmi a vegánskym syrom.


Tí z nas, ktorí boli stále najedení z neskoro ugrilovaného obeda si objednali polievky. Na výber je miso polievka, ramen či tom yum. Avšak tak nám to jedlo tak rozvoniavalo a lákalo nás svojimi farbami, že sme museli ochutnať aj ďalšie chody vrátane dezertov. Veľký úspech mal lávový koláč s karamelom a citrónovým sorbetom. Mňam – zaznievalo z každej strany, zatiľ čo sme kradli susedovi z taniera.

Vpravo hore dezert pisang goreng -indonézsky fritovaný banán v kokose a pod nim lávový koláč.

Čo dodať? Bolo nám skvele

Ráno sme všetci spoločne poupratovali nami okupované priestory a vydali sa na cestu k Počúvadlianskemu jazeru. Tam krátke posedenie, pokec, prechádzka, pár jumpov / ne-jumpov do vody a šli sme na cestu do Bratislavy.

Záverom sa chceme opätovne poďakovať Barborke a Monike za veľmi priateľský a milý prístup. Vždy boli ochotné riešiť naše malilinkaté požiadavky, resp. s čímkoľvek pomôcť, poradiť. Výborne sme si vzájomne sadli. Neposledná vďaka patrí všetkým zúčastneným. Teambuilding považujeme za veľmi úspešný a nápomocný budúcemu fungovaniu Slovenskej vegánskej spoločnosti. Vzájomná interakcia dopomohla k príjemnému uceleniu nášho pracovitého tímu, dokonca aj k jeho rozšíreniu a veľmi sa tešíme na ďalšie formovanie, rozvíjanie a obohacovanie vegánskeho sveta.

_______
Spracovali: Kristína Chaparro, Marián Čakajda a Linda Petríková
Zdroj fotiek: Členovia Slovenskej veg. spoločnosti