Joey Carbstrong uvádza nový dokumentárny film

Vegánsky aktivista Joey Carbstrong vydal nový dokumentárny film s názvom Milk: Make Your Own Mind Up, ktorý odhaľuje realitu mliekarenského priemyslu. Hoci obsahuje zábery, ktoré by mohli byť pre niektorých divákov znepokojujúce, cieľom je informovať o bežných praktikách tohto priemyslu, a položiť divákovi otázku, či to, čo uvidí, chce podporovať.

„Kravy sú cítiace bytosti, ktoré vykazujú úžasné známky inteligencie a širokú škálu emócií“, uvádza Joey na začiatku dokumentu.

„Dojnice aktívne udržiavajú priateľstvá a majú svoje vlastné jedinečné osobnosti. Každé z týchto zvierat je jedinec, ktorý má svoje vlastné vedomé subjektívne prežívanie reality, takže majte na pamäti, že kravy nie sú niečím ale niekým.“

zdroj: youtube.com/c/JoeyCarbstrong/

Niektoré fakty o mliečnych výrobkoch z filmu:

1.) Dojnice boli časom geneticky upravené tak, aby produkovali až 10-krát viac mlieka, než to bolo pôvodne.

2.) Teliatka na celom svete sú takmer vždy oddelené od svojich matiek krátko po narodení.

3.) Oddelenie teliatok od matiek spôsobuje emocionálnu bolesť podobnú fyzickej, a je známe, že teliatka po traumatickom odlúčení zúfalo volajú na svoje matky celé dni.

4.) 30 % britských dojníc má mastitídu, bolestivú bakteriálnu infekciu vemena.

5.) Viac než 50 % dojníc trpí ochromujúcou krívavosťou, a niekedy sú na kravy pripevnené zariadenia s účelom obmedziť ich v pohybe.

6.) Štúdie uskutočnené na Oxfordskej univerzite, pri ktorých bolo skúmaných takmer 40 000 fariem v 119 krajinách, ukazujú, že výroba mäsa a mliečnych výrobkov využíva neuveriteľných 83 % poľnohospodárskej pôdy a produkuje 60 % emisií skleníkových plynov v rámci poľnohospodárskeho odvetvia, napriek tomu vo výsledku poskytuje iba 18 % kalórií a 37 % bielkovín z celkového kalorického príjmu.

zdroj: pinterest.co.uk/tracey_shuttlew/

Kto je Joey Carbstrong?

Joey Carbstrong, pravým menom Joseph Armstrong, sa narodil v austrálskom Adelaide. V roku 2013, ako 27-ročný, sa začal zaujímať o etické vegánstvo a onedlho sa z neho stal jeden z najznámejších rečníkov v tejto oblasti. Aktívne sa zapája do verejných podujatí, najmä ako rečník na akciách organizácie Anonymous for the Voiceless. Je známy aj ako vloger, na svojom YouTube kanáli má viac než 131 000 odberateľov. Viackrát hosťoval v rôznych televíznych reláciách. O svojom aktivizme rozpráva v dokumentárnych filmoch Vegan 2017 a Vegan 2018.


Zdroj: veganfta.com

Spracoval: Miroslav Švestka