Obľúbenosť rastlinných jedál vo svete narastá zo zdravotných, etických a enviromentálnych dôvodov. Mladí ľudia sú u nás najväčšími fanúšikmi rastlinnej stravy. V jedálňach však bežne nemajú možnosť jesť čisto rastlinne, pretože zdravé a zároveň sýte jedlá sú veľmi obmedzené.
V rámci projektu Zelená jedáleň preto spolupracujeme najmä s vysokoškolskými jedálňami. Kantínam poskytujeme zdarma kuchárske knihy s chutnými receptami, organizujeme školenia pre kuchárov a rozšírenú vegánsku ponuku propagujeme na našich sociálnych sieťach.
Aké jedlá učíme variť kuchárov na školách?
V receptoch Zelenej jedálne zohľadňujeme, aby boli recepty nenáročné na prípravu a využívali sa bežne dostupné suroviny. Recepty v kuchárskych knihách sú vypočítané na 100 porcií. Medzi receptami sú rôznorodé chutné jedlá, či už ide o tradičné slovenské chute alebo tie exotickejšie.
Ako prebieha spolupráca so školami?
- Záujemca o spoluprácu vyplní formulár na stránke Zelenej jedálne.
- Koordinátorka Zelenej jedálne si dohodne stretnutie s jedálňou.
- Zorganizujeme približne 3-hodinový kuchársky workshop.
- Podpíšeme memorandum o vzájomnej spolupráci.
- Štart projektu podporíme tlačenými materiálmi a príspevkami na našich sociálnych sieťach.
Prvotný formulár a všetky ostatné informácie vrátane videí, kuchárskych kníh či iných tlačených materiálov z dielne Zelenej jedálne nájdete na stránke zelenajedalen.sk.
Aké výhody poskytuje zapojenie sa do Zelenej jedálne?
Jednoduchšie stravovanie
Jedlá Zelenej jedálne sú vhodné nielen pre vegánov a vegetariánov, ale aj tých čo sa chcú z času na čas stravovať zdravšie a mať počas dňa viac energie. Taktiež ich uprednostňujú ľudia s intoleranciou na mlieko, vajcia alebo histamín.
Modernejšia univerzita
Dnešné univerzity rady kráčajú s dobou a snažia sa spraviť svojim študentom štúdium prístupnejším. V dobe keď sa mladí ľudia čoraz viac zaujímajú o klimatickú krízu, vegánske jedlá s preukázateľne nižšou ekologickou stopou by mali byť samozrejmosťou.
Zdravotné benefity
Rastlinná strava prináša so sebou veľa výhod pre ľudské zdravie. Stále viac výskumov dokazuje, že rastlinné stravovanie znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, cukrovku 2. typu, obezitu a aj niektoré typy rakoviny.