Čokoládové donuty s vanilkovým krémom

Aj sladkosti môžu byť vegánske a to veľmi jednoducho. Skúste si tieto čokoládové donuty, rozdiel nespoznáte.
Autorka receptu: Katarína Makranská ( viac receptov na IG: https://www.instagram.com/maktarinka/ )
Category, DifficultyAdvanced
Yields4 Servings
Prep Time1 hr 30 minsCook Time30 minsTotal Time2 hrs
Ingrediencie
 190 g hladkej múky
 1 čl sušeného droždia
 40 g roztopeného rastlinného margarínu izbovej teploty
 45 g cukru
 1 čl vanilkovej arómy
 120 ml teplej vody
 štipka soli
Na vanilkový krém potrebujeme
 200 ml rastlinného mlieka
 30 ml sójovej smotany
 30 g hladkej múky
 50 g cukru
 30 ml oleja
 1 čl citrónovej šťavy
 1 čl vanilkovej arómy
Postup
1

Vo vode si rozmiešame droždie. Pridáme všetky ostatné suroviny a vypracujeme lepkavé cesto. Necháme hodinu kysnúť. Pomúčenými rukami spracujeme mäkké cesto, ktoré rozdelíme na rovnaké kusy (4 až 6 podľa požadovanej veľkosti). Podľa potreby pridávame múku. Z každého kusu vypracujeme úhľadný disk. Necháme kysnúť 40 minút.

2

Do menšieho hrnca pridáme olej. Asi toľko, aby nám vedela polovica šišky plávať a nedotkla sa dna. Šišky vysmážame po jednej či dvoch 45 sekúnd z oboch strán. Olej má správnu teplotu vtedy, keď sa pri dotyku so šiškou okamžite objavia bublinky, ale šiška nemení farbu príliš rýchlo.

Vanilkový krém
3

Všetko dáme do menšieho hrnca a poriadne miešame metličkou, aby sme v kréme nemali hrudky múky. Privedieme k varu. Postačia 2 minúty a krém zhustne. Necháme ho vychladnúť a prekryjeme ho potravinárskou fóliou tak, aby sa k nemu nedostal vzduch.

4

V každej šiške spravíme miesto na krém tak, že do nej zboku pichneme úzkym nožom a pohneme ním zo strany na stranu. Stuhnutý krém znova rozmiešame metličkou s polievkovou lyžicou rastlinného mlieka. Šišky plníme krémom pomocou zdobiacieho vrecka s dlhšou tryskou a polejeme čokoládou.

Ingredients

Ingrediencie
 190 g hladkej múky
 1 čl sušeného droždia
 40 g roztopeného rastlinného margarínu izbovej teploty
 45 g cukru
 1 čl vanilkovej arómy
 120 ml teplej vody
 štipka soli
Na vanilkový krém potrebujeme
 200 ml rastlinného mlieka
 30 ml sójovej smotany
 30 g hladkej múky
 50 g cukru
 30 ml oleja
 1 čl citrónovej šťavy
 1 čl vanilkovej arómy

Directions

Postup
1

Vo vode si rozmiešame droždie. Pridáme všetky ostatné suroviny a vypracujeme lepkavé cesto. Necháme hodinu kysnúť. Pomúčenými rukami spracujeme mäkké cesto, ktoré rozdelíme na rovnaké kusy (4 až 6 podľa požadovanej veľkosti). Podľa potreby pridávame múku. Z každého kusu vypracujeme úhľadný disk. Necháme kysnúť 40 minút.

2

Do menšieho hrnca pridáme olej. Asi toľko, aby nám vedela polovica šišky plávať a nedotkla sa dna. Šišky vysmážame po jednej či dvoch 45 sekúnd z oboch strán. Olej má správnu teplotu vtedy, keď sa pri dotyku so šiškou okamžite objavia bublinky, ale šiška nemení farbu príliš rýchlo.

Vanilkový krém
3

Všetko dáme do menšieho hrnca a poriadne miešame metličkou, aby sme v kréme nemali hrudky múky. Privedieme k varu. Postačia 2 minúty a krém zhustne. Necháme ho vychladnúť a prekryjeme ho potravinárskou fóliou tak, aby sa k nemu nedostal vzduch.

4

V každej šiške spravíme miesto na krém tak, že do nej zboku pichneme úzkym nožom a pohneme ním zo strany na stranu. Stuhnutý krém znova rozmiešame metličkou s polievkovou lyžicou rastlinného mlieka. Šišky plníme krémom pomocou zdobiacieho vrecka s dlhšou tryskou a polejeme čokoládou.

Čokoládové donuty s vanilkovým krémom