Vegánsky fazuľový guláš

Hustý vegánsky guláš je v chladných dňoch to pravé. Stačí mäso nahradiť veľkou bielou fazuľou a je to!
Category, , , DifficultyZačiatočníkYields6 Servings
Prep Time12 hrsCook Time1 hr 30 minsTotal Time13 hrs 30 mins
Ingrediencie
 300 g veľkej bielej fazule namočenej cez noc
 2 tbsp oleja
 1 veľká cibuľa
 2 strúčiky cesnaku
 1 červená paprika
 200 g mrkvy
 34 menšie zemiaky
 140 g paradajkového pretlaku
 400 g sterilizovaných krájaných paradajok
 1 tsp údenej mletej papriky
 2 tsp sladkej mletej papriky
 2 tsp sušeného cesnaku
 soľ
 čierne korenie
Voliteľné ingrediencie
 chilli vločky
 korenie na guláš
Postup
1

Namočenú fazuľu zlejeme a dáme variť do väčšieho hrnca. Nesolíme. Po hodine varenia k fazuli pridáme nakrájanú mrkvu, zemiaky a trocha soli.

2

Kým sa nám všetko varí, na panvici na oleji opražíme nadrobno nasekanú cibuľu a červenú papriku. Pridáme všetky koreniny, trocha soli, premiešame a necháme pár minút pražiť. Potom pridáme pretlačený cesnak, chvíľu popražíme a podlejeme zmes trochou vody. V zmesi rozmiešame paradajkový pretlak.

3

Ak chceme guláš hustejší, zlejeme z hrnca s fazuľou trocha vody tak aby voda pevný obsah prečnievala iba o pár cm. Zmes cibule, papriky a cesnaku pridáme k fazuli, a pridáme aj krájané paradajky. Premiešame a necháme ešte variť, kým všetko nie je mäkké.

4

Guláš môžeme v prípade potreby ešte zahustiť lyžicou hladkej múky alebo škrobu rozmiešaného v troche vody. Podľa chuti dosolíme a okoreníme. Servírujeme posypané petržlenovou vňaťou s chlebíkom, knedľou, alebo len tak.

Ingredients

Ingrediencie
 300 g veľkej bielej fazule namočenej cez noc
 2 tbsp oleja
 1 veľká cibuľa
 2 strúčiky cesnaku
 1 červená paprika
 200 g mrkvy
 34 menšie zemiaky
 140 g paradajkového pretlaku
 400 g sterilizovaných krájaných paradajok
 1 tsp údenej mletej papriky
 2 tsp sladkej mletej papriky
 2 tsp sušeného cesnaku
 soľ
 čierne korenie
Voliteľné ingrediencie
 chilli vločky
 korenie na guláš

Directions

Postup
1

Namočenú fazuľu zlejeme a dáme variť do väčšieho hrnca. Nesolíme. Po hodine varenia k fazuli pridáme nakrájanú mrkvu, zemiaky a trocha soli.

2

Kým sa nám všetko varí, na panvici na oleji opražíme nadrobno nasekanú cibuľu a červenú papriku. Pridáme všetky koreniny, trocha soli, premiešame a necháme pár minút pražiť. Potom pridáme pretlačený cesnak, chvíľu popražíme a podlejeme zmes trochou vody. V zmesi rozmiešame paradajkový pretlak.

3

Ak chceme guláš hustejší, zlejeme z hrnca s fazuľou trocha vody tak aby voda pevný obsah prečnievala iba o pár cm. Zmes cibule, papriky a cesnaku pridáme k fazuli, a pridáme aj krájané paradajky. Premiešame a necháme ešte variť, kým všetko nie je mäkké.

4

Guláš môžeme v prípade potreby ešte zahustiť lyžicou hladkej múky alebo škrobu rozmiešaného v troche vody. Podľa chuti dosolíme a okoreníme. Servírujeme posypané petržlenovou vňaťou s chlebíkom, knedľou, alebo len tak.

Vegánsky fazuľový guláš