Výlučne rastlinné stravovanie detí vyvoláva u väčšiny ľudí značné pobúrenie. Mäso a živočíšne potraviny boli predsa vždy súčasťou zdravého jedálnička! Platí to však aj dnes?
Mnohí ľudia sa v dnešnej dobe už stravujú vegánsky, či už zo zdravotných, etických alebo ekologických dôvodov. Keď však ide o naše deti, kladieme si otázku, či je takýto životný štýl pre ne vhodný. Chceme pre ne predsa len to najlepšie a za žiadnu cenu ich nechceme vystavovať zdravotným rizikám. Práve naopak, je v našom najlepšom záujme, aby prosperovali.
Vedeli ste, že v Taliansku existuje celá sieť lekárov, ktorí pre deti odporúčajú čisto rastlinnú stravu a poskytujú rodičom aj odborné konzultácie? Všetci títo odborníci sú združení na stránke Società Scientifica di Nutrizione Vegetariana (Vedecká Spoločnosť pre Vegetariánsku Výživu, pozn. redaktora)
Talianska webová televízia Veggie Channel práve v spolupráci so SSNV pripravila celú sériu videí s názvom “Bambini Vegani Meravigliosi”, čo v preklade znamená “Úžasné vegánske deti”. V rámci šírenia osvety o správnom stravovaní detí sme sa preto rozhodli preložiť ďalšie ich video do článku, v ktorom okrem všeobecných zásad pre vegánske matky nájdete aj odporúčania nášho výživového poradcu.
Aké zásady by mali dodržiavať vegánske matky?
Ako hovorí doktorka Marie Alessandry Tosatti “matky, ktoré sú vegánky alebo lakto-ovo-vegetariánky, by mali počas tehotenstva dbať o svoje stravovanie rovnako dobre, ako všetky ostatné rodičky. Dôležité je, aby ženy, ktoré sa rozhodli pre rastlinnú stravu, nezabúdali adekvátne dopĺňať niektoré živiny. Jedna z najdôležitejších vecí počas tehotenstva, či už pre mamičky lakto-ovo vegetariánky, ale aj vegánky, je dopĺňanie vitamínu B12.” Podľa nutričného poradcu R. Látala je potrebné okrem vitamínu B12 suplementovať aj vitamín D.
“Spomínam to práve preto, že existujú poznatky z literatúry, kde sa uvádzajú prípady niekoľkomesačných novorodencov trpiacich nedostatkom vitamínu B12. Matky ho počas tehotenstva nedopĺňali správne alebo ho nedopĺňali vôbec.” tvrdí Tosatti. “Pri nedostatku vitamínu D v jesennom a zimnom období zas môže dochádzať k poruchám vývinu kostí” dopĺňa Látal. Rodičky by počas tehotenstva teda mali byť dobre informované, čo treba robiť a čo nie.
Chýb sa môžu dopustiť aj konvenčne sa stravujúce matky
Podľa Dr. Tosatti nie je nezvyčajné, že aj konvenčne sa stravujúce matky sa dopúšťajú viacerých chýb. “Nepochybne vieme, že ani pri konvenčných stravníčkach nemáme mnohokrát istotu, že by ich stravovanie bolo správne. Žiaľ aj pri bežnom stravovaní sa dá dopustiť niektorých chýb, ako napríklad nadbytočnej konzumácie niektorých jedál a nedostatočnej konzumácie iných. O stravu teda musia dbať či už matky vegetariánky, ako aj tie „všežravé“. Zvláštnu pozornosť preto treba venovať niektorým živinám.” Aj preto rovnica ´vegánska strava = nedostatočná strava´ nie vždy platí.
Podľa M. A. Tosatti by “ženy mali dodržiavať správne stravovanie aj počas dojčenia a zachovávať pravidelné dopĺňanie požadovaného minima vitamínov a minerálov. To všetko neskôr ovplyvní presun živín z mlieka na bábätko. Čiže aj pri dojčení je potrebné dopĺňať vitamíny B12 a D. Okrem toho, z posledných výskumov z roku 2014 vyplýva, že počas tehotenstva a dojčenia treba dopĺňať aj zložku DHA. Ide o poly-nenasýtenú mastnú kyselinu, ktorá je dôležitá pre rozvoj nervového systému, či už sietnice alebo iných nervových štruktúr.”
Pozor na mastnú kyselinu DHA!
Ako vo videu spomína Tosatti: “DHA sa pri rastlinnej strave získava z omega-3 mastných kyselín. Tie sú obsiahnuté napríklad v ľanovom oleji. Náš organizmus a naše premenné mechanizmy však nemusia byť natoľko účinné, aby nám poskytli potrebné množstvo DHA. Preto sa počas tehotenstva, dojčenia a v prípade detí až po dovŕšenie tretieho roku života odporúča suplementácia. Kompenzujú sa ňou prípadné nedostatky látkovej premeny.”
A čo s vlákninou?
“V období prikrmovania a odstavovania dieťaťa od mlieka musia rodičia vedieť jednu dôležitú vec. Aj keď si dieťa odvyká od mlieka prijímajúc čisto rastlinnú stravu, rozhodne to s prísunom ovocia a zeleniny netreba preháňať. Presnejšie povedané, počas celého obdobia odstavovania bábätka od mlieka až do druhého roku života je potrebné obmedziť prísun vlákniny, pochádzajúcej jednak zo zeleniny, ako aj z niektorých strukovín a celozrnných obilnín.” tvrdí Tosatti.
Podľa lekárky je “Prísun vlákniny dôležité obmedziť pre potencionálne negatívne následky na zdravie dieťaťa, počnúc žalúdočnými problémami akými sú tzv. „parodoxná“ zápcha alebo hnačka. Mohlo by to ovplyvniť vstrebávanie niektorých živín ako železo, zinok a vápnik.” Podľa nutričného poradcu R. Látala môže “priveľa vlákniny znižovať množstvo prijatej energie. Obsah vlákniny v strave vegánskych detí môžeme znížiť zaradením rafinovaných obilnín, bielej ryže, produktov z bielej múky, ovocných džúsov a šúpanej zeleniny. Príjem vlákniny by u detí v prvom roku života mal byť minimálny, od 1-3 gramov denne.”
Ako M. A. Tosatti na záver zdôrazňuje: “Dôležité je, aby rodičia, ktorí sa rozhodnú pre rastlinné stravovanie vzali do úvahy aj vyššie spomenuté odporúčania.”
Zdroj: Mamme vegane e mamme onnivore, regole comuni – Dott.ssa Maria Alessandra Tosatti (video)
Preklad: Tomáš Kopecký
Korektúra: Kristína Muránska, Barbora Mišáková
Doplňujúce poznámky k originálu: Radek Látal
Fotografia: Pexels.com