Vyšla nová brožúra o vegánstve a deťoch

Na utorkovej diskusii Moje dieťa je vegán sme predstavili našu najnovšiu brožúru o vegánstve, materstve a deťoch, ktorá vznikla v spolupráci s Českou vegánskou spoločnosťou.

Cieľom našej novej brožúry Vegánska strava pre deti, tehotné a dojčiace ženy je poskytnúť ženám základné informácie o vyváženej vegánskej strave, ktorá je vhodná nielen počas tehotenstva, ale aj dojčenia. V brožúre možno nájsť základné informácie o:

  • stravovaní tehotných a dojčiacich žien
  • plnohodnotnom výživovom pláne pre dojčatá
  • jedálničku malých detí, školákov a mládeže
  • či odporúčaných výživových doplnkoch

Čo by mali jesť tehotné a dojčiace vegánky?

Keďže sa počas tehotenstva a obdobia dojčenia zvyšuje potreba energie, vitamínov a minerálnych látok, dostatočne pestrá a plnohodnotná strava je veľmi dôležitá. V časti týkajúcej sa stravy tehotných a dojčiacich žien sa preto venujeme tým najdôležitejším zložkám potravy, akými sú najmä bielkoviny, Omega 3 mastné kyseliny, vitamíny B12 a D, kyselina listová, železo, vápnik či jód.

Vegánstvo u malých detí, školákov a tínedžerov

V kapitole venujúcej sa prvému roku života bábätka sa dotýkame tém ako je dojčenie, jeho ideálna odporúčaná dĺžka či prvé príkrmy. Mamičky tu nájdu aj ukážku výživového plánu podľa jednotlivých mesiacov dieťaťa. Okrajovo sa v tejto kapitole venujeme aj alergiám.

Jedna celá kapitola je venovaná aj malým školákom, predovšetkým ich zvýšeným energetickým požiadavkám. Bližšie sa tu opäť venujeme Omega 3 mastným kyselinám, bielkovinám, železu, vápniku, ale aj niektorým vitamínom nevyhnutným pre zdravý rast a vývoj detí v tomto obodbí života. Pri deťoch v tínedžerskom veku sa okrem iného venujeme aj vápniku a jódu, ktoré sú v tejto fáze vývoja obzvlášť dôležité.

Záver sme venovali odporúčaným výživovým doplnkom, ich jednotlivým formám a zdrojom, ako aj užitočným odkazom, ktoré môžu pomôcť pri ďalšom štúdiu tejto tematiky. Veríme, že naša brožúra je skvelým odrazovým mostíkom nielen pre vegánske mamičky, ale aj ženy, ktoré sa stravujú konvenčne, no hľadajú zdravšiu, ekologickejšiu a etickejšiu alternatívu.

___

Brožúra Vegánska strava pre deti, tehotné a dojčiace ženy vznikla v spolupráci s Českou vegánskou spoločnosťou.