„Deti by mali jesť červené mäso“ – naša reakcia

Prvého júla uverejnil Denník N článok, v ktorom pediatrička Prokopová sumarizuje zásady správnej výživy detí. V rámci svojich odporúčaní pre rodičov okrem iného uvádza, že:

„Deti by mali jesť mäso každý deň, najmä červené (…)”

Pani doktorka Prokopová dodáva, že dôvod, prečo je podľa nej podávanie najmä červeného mäsa deťom tak dôležité je, že červené mäso je kľúčové pre pokrytie potreby železa u detí. Napriek tomu, ako to v článku pôsobí, toto tvrdenie v skutočnosti nie je vedeckým konsenzom.

Moderný výskum naopak ukazuje, že deti môžu dosiahnuť adekvátny prísun železa aj bez konzumácie akéhokoľvek mäsa.

My v Slovenskej vegánskej spoločnosti pociťujeme spoločenskú zodpovednosť reagovať na takéto tvrdenie, ktoré zaznelo od zdravotníckej autority, navyše v mienkotvornom médiu. Takéto články totiž ovplyvňujú rozhodovanie rodičov o zvolenej životospráve pre svoje deti, a môžu tak mať negatívny vplyv na dlhodobé zdravie detí.

Železo: Dôležitosť a zdroje

Železo je životne dôležitý minerál, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v mnohých biologických procesoch, vrátane transportu kyslíka v krvi a podpory metabolizmu. Kontroverzia ohľadne príjmu železa u rastlinne sa stravujúcich je založená na rozdiele medzi hemovým a nehemovým železom. Hemové železo, ktoré sa nachádza v červenom mäse a morských plodoch, je telo schopné absorbovať efektívnejšie ako nehemové železo obsiahnuté v rastlinách.

Avšak rastlinné zdroje železa, ako sú šošovica, fazuľa, tofu, quinoa, orechy a semená, sú dostatočné na pokrytie potrieb detí, pokiaľ sú konzumované v rámci vyváženej stravy. Deti a adolescenti, ktorí sa stravovali prevažne alebo výlučne rastlinne dokonca majú tendenciu príjmať vyššie množstvá železa, než konvenčne sa stravujúce deti (Koller et al. 2023). A ak zvýšený príjem sám o sebe nestačí na kompenzáciu nižšej využiteľnosti nehemového železa, potraviny bohaté na vitamín C, ako sú citrusy a paprika, môžu výrazne zlepšiť absorpciu nehemového železa (Koller et al. 2023). Aj preto podľa MUDr. Martina Světničku, odborníka na detskú výživu, deti môžu dosiahnuť adekvátnu hladinu železa aj na rastlinnej strave, ak dostávajú potrebné kombinácie potravínsprávne ich pripravujú – medzi takéto spôsoby prípravy patria napríklad klíčenie, fermentácia, namáčanie a podobne (Světnička, 2020).

Odborné stanoviská a podpora

Fakt, že deti pre správny vývoj skutočne konzumovať mäso nemusia potvrdzujú aj mnohé odborné organizácie, ktoré uznávajú vegetariánske a vegánske stravovanie ako adekvátne pre deti. Napríklad, Americká dietetická asociácia (ADA) aj Kanadskí Dietetici (DoC) vo svojej správe uvádzajú, že dobre naplánované vegetariánske a vegánske diéty sú zdravé, a môžu byť adekvátne pre všetky fázy života, vrátane výživy detí (ADA, 2003).

Čisto rastlinnú stravu u detí nepovažujú za problematickú ani Kanadská Pediatrická Spoločnosť (Amit, 2010) alebo Britská dietetická asociácia (BDA), podľa ktorej môže zdravá rastlinná strava prispieť k prevencii niektorých zdravotných problémov, ako sú obezita, diabetes typu 2 a iných chronických ochorení (https://www.bda.uk.com/resource/vegetarian-vegan-plant-based-diet.html).

Riziká častej konzumácie červeného mäsa

Pediatrička Prokopová vo svojom článku navyše opomína spomenúť riziká spojené s konzumáciou červeného mäsa. Mnohé štúdie v skutočnosti varujú pred rizikami spojenými s nadmernou konzumáciou červeného mäsa. Podľa výskumu publikovaného v „Journal of the American Medical Association“ (JAMA) zvýšená konzumácia červeného a spracovaného mäsa súvisí so zvýšeným rizikom chronických ochorení, vrátane ochorení srdca, cukrovky 2. typu a niektorých typov rakoviny (Sinha et al., 2009). Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dokonca klasifikovala konzumáciu červeného mäsa ako pravdepodobne karcinogénnu pre človeka (IARC, 2018).

Pani doktorka sa síce odpovedi na túto otázku v článku vyhla, ale je nutné poznamenať, že tieto riziká sa týkajú aj detí. Detský organizmus, ktorý sa aktívne vyvíja, je obzvlášť citlivý na zloženie stravy. Nadmerný príjem červeného mäsa môže viesť k nielen obezite, ale aj metabolickým poruchám, ktoré môžu ovplyvniť zdravie dieťaťa nielen v detstve, ale aj do dospelosti.

Zdroje informácií pre rodičov

Rodičia, ktorí majú záujem o vegetariánsku alebo vegánsku stravu pre svoje deti, by mali nájsť v prvom rade podporu u svojho pediatra, ktorý by mal čerpať informácie zo zdrojov, ktoré nie sú financované výrobcami spracovaných, alebo živočíšnych potravín. Pre každého rodiča je dôležité mať prístup k nezaujatým informáciám o rôznych zdrojoch živín, ktoré sú dôležité pre rast a vývoj a ako zabezpečiť ich adekvátny príjem v akejkoľvek strave detí – či už vegánskej, vegetariánskej ale aj konvenčnej. Aby rodič vedel sebavedome zostaviť stravu pre svoje dieťa, odporúčame stiahnuť a preštudovať si brožúru Slovenskej vegánskej spoločnosti “Vegánska strava pre deti, tehotné a dojčiace ženy” pripravenej aj v spolupráci s renomovaným výživovým expertom Ing. Radek Látal, DiS.



Pre každého, kto má záujem sa do témy ponoriť hlbšie bude zaujímavá publikácia „Becoming Vegan“ od Davis a Melina, ktorá sa zameriava na tieto otázky a poskytuje rodičom podrobné informácie o tom, ako môže byť rastlinná strava pestrá a vyvážená (Davis, B., & Melina, V., 2000), prípadne odporúčame preštudovať neziskový projekt Dr. Michaela Gregera nutritionfacts.org .

Odporúčania pre pediatrov

Na záver je potrebné zdôrazniť, že pediatri a odborníci na výživu by mali rodičom poskytnúť presné a úplné informácie o tom, ako správne zostaviť stravu pre svoje deti, bez stigmatizácie rôznych stravovacích prístupov. Namiesto toho, aby označovali vegánstvo a vegetariánstvo za nevhodné alebo problematické pre deti, by mali pediatri podporiť rodičov v zostavovaní plnohodnotných stravovacích plánov, ktoré sú prispôsobené aj potrebám rodín, ktoré si zvolia rastlinné stravovanie. Odborné organizácie a výskumy napokon dokazujú, že správna vegetariánska a vegánska diéta môže podporovať zdravý rast a vývoj detí, a preto by sa rodičom malo poskytnúť v tejto oblasti lepšie poradenstvo a podpora. Ak chceme, aby naše deti dostali najlepší možný základ pre zdravý vývoj, je nevyhnutné, aby si pediatri osvojili otvorený a informovaný prístup k rastlinným diétam a podporili rodičov v ich snahách o zdravú a vyváženú stravu.

Pretože veríme, že “pediater je človek, ktorý (…) nikdy nebude radiť niečo, čo nie je v prospech dieťaťa” – ako sa vyjadrila pediatrička Prokopová – odporúčame pediatrom vyhľadávať vedomosti v odborných publikáciáchkomunikovať s odborníkmi na výživu, aby sme ako spoločnosť dokázali dať deťom najlepší možný základ do života.

Odborníkom aj laickej verejnosti vrelo odporúčame kurz ProVeg Česko, ktorý začína už túto jeseň. Tento kurz pediatrom aj laikom, ktorí majú záujem sa vzdelávať v problematike výživy poskytne odborné znalosti o rastlinnej strave, ktoré sú založené na štúdiách a vyjadreniach odborných výživových a zdravotníckych inštitúcií. Zároveň je každá lekcia doplnená o praktické rady a tipy, ktoré uľahčia odborníkom previesť odborné znalosti do praxe.


Spracovala: M.A. Zuzana Chochlík Laslopová – výživová poradkyňa a koordinátorka projektu Zelená jedáleň

Zdroje:

Světnička, M., Selinger, E., Gojda, J., & ElLababidi, E. (2020). Rostlinna strava: od batoleciho věku po dospivani. Pediatrie pro praxi, 21(4).

Koller, A., Rohrmann, S., Wakolbinger, M., Gojda, J., Selinger, E., Cahova, M., … & Keller, J. W. (2023). Health aspects of vegan diets among children and adolescents: a systematic review and meta-analyses. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 1-12.

Mangels, A. R., Messina, V., & Melina, V. (2003). Position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada: vegetarian diets. Journal of the American Dietetic Association, 103(6), 748-766.

Davis, B., & Melina, V. (2000). Becoming vegan (p. 122). Summertown, TN: Book Publishing Company.

American Dietetic Association. (2003). Position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada: vegetarian Amit M (2010) Canadian Paediatric Society Position Statement Vegetarian diets in children and adolescents. Paediatr Child diets. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 103(6), 748. Health. 15(5): 303-308

https://www.bda.uk.com/resource/vegetarian-vegan-plant-based-diet.htmlSinha, R., Cross, A. J., Graubard, B. I., Leitzmann, M. F., & Schatzkin, A. (2009). Meat intake and mortality: a prospective study of over half a million people. Archives of internal medicine, 169(6), 562-571.

IARC Working Group on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans. (2018). Red meat and processed meat.