Vianočná kapustnica s klobaňou a údeným tofu

Táto vianočná klasika bude chutiť vďaka údenému tofu a klobani úplne rovnako ako tradičná slovenská kapustnica, no našťastie ušetrí niekoľko zvieracích životov.

Autorka receptu: Kristína Chaparro 

Category, , , DifficultyZačiatočníkYields12 Servings
Prep Time15 minsCook Time40 minsTotal Time55 mins
 2 menšie cibule
 1,5 kg kyslej kapusty
 3 PL sladkú červenú papriku
 1 ČL celej rasce
 1 údenú klobaňu
 2 údené tofu Lunter
 500 g šampiňónov (1 podlhovastá tácka)
 3 PL cukru (trstinového alebo bieleho)
 4 sušené slivky
 hrsť lesných húb (suchohríby, dubáky)
 2 kocky hubového alebo zeleninového bujónu
 1 dcl rastlinného oleja
 soľ
 čierne korenie
1

Sušené lesné huby si namočíme vopred cca na 1 h do vlažnej vody.

2

Vlasy kapusty si nakrájame na menšie časti, aby neboli príliš dlhé, šampiňóny nakrájame na menšie kocky, môžeme prekrojiť na 4 rovnomerné časti.
V panvici si rozohrejeme polovicu oleja (čiže 0.5 dcl), na ktorom osmažíme najemno nakrájanú cibuľu, sladkú papriku a rascu. Pridáme nakrájané šampiňóny a cukor a chvíľku restujeme pokiaľ cukor nezhnedne na karamel.

3

Potom pridáme všetku kapustu, môžeme priliať kapustovú vodu a hrniec naplníme vodou o niečo viac ako do 3/4. V hrnčeku s horúcou vodou si rozmiešame bujóny a
zalejeme nimi kapustu. Pridáme slivky a vopred namočené ale precedené hríby. Kapustnicu necháme variť po dobu 30-40 minút.

4

Zatiaľ si nakrájame údené tofu Lunter na kocky, ktoré obalíme v miske so zvyšným olejom a dáme piecť rovnomerne na plech do rúry na 200 stupňov. V rozohroiatej rúre by mali byť cca 15 minút, kým nechytia hnedastú kôrku.

5

Údenú klobaňu si nakrájame podľa možností na kolieska alebo menšie kúsky a vložíme na záver (keď sa kapustnica už dovarila) do hrnca s kapustnicou aj s kockami údeného tofu.

6

Servírovať môžeme s rastlinnou kyslou smotanou Dr. Oetker (Creme Vega) alebo kyslou kokosovou smotanou z Lidla. Podávme s čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!

Ingredients

 2 menšie cibule
 1,5 kg kyslej kapusty
 3 PL sladkú červenú papriku
 1 ČL celej rasce
 1 údenú klobaňu
 2 údené tofu Lunter
 500 g šampiňónov (1 podlhovastá tácka)
 3 PL cukru (trstinového alebo bieleho)
 4 sušené slivky
 hrsť lesných húb (suchohríby, dubáky)
 2 kocky hubového alebo zeleninového bujónu
 1 dcl rastlinného oleja
 soľ
 čierne korenie

Directions

1

Sušené lesné huby si namočíme vopred cca na 1 h do vlažnej vody.

2

Vlasy kapusty si nakrájame na menšie časti, aby neboli príliš dlhé, šampiňóny nakrájame na menšie kocky, môžeme prekrojiť na 4 rovnomerné časti.
V panvici si rozohrejeme polovicu oleja (čiže 0.5 dcl), na ktorom osmažíme najemno nakrájanú cibuľu, sladkú papriku a rascu. Pridáme nakrájané šampiňóny a cukor a chvíľku restujeme pokiaľ cukor nezhnedne na karamel.

3

Potom pridáme všetku kapustu, môžeme priliať kapustovú vodu a hrniec naplníme vodou o niečo viac ako do 3/4. V hrnčeku s horúcou vodou si rozmiešame bujóny a
zalejeme nimi kapustu. Pridáme slivky a vopred namočené ale precedené hríby. Kapustnicu necháme variť po dobu 30-40 minút.

4

Zatiaľ si nakrájame údené tofu Lunter na kocky, ktoré obalíme v miske so zvyšným olejom a dáme piecť rovnomerne na plech do rúry na 200 stupňov. V rozohroiatej rúre by mali byť cca 15 minút, kým nechytia hnedastú kôrku.

5

Údenú klobaňu si nakrájame podľa možností na kolieska alebo menšie kúsky a vložíme na záver (keď sa kapustnica už dovarila) do hrnca s kapustnicou aj s kockami údeného tofu.

6

Servírovať môžeme s rastlinnou kyslou smotanou Dr. Oetker (Creme Vega) alebo kyslou kokosovou smotanou z Lidla. Podávme s čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!

Vianočná kapustnica s klobaňou a údeným tofu