Počet alternatív mlieka celosvetovo narastá

Internetový portál Foodingredientsfirst.com, ktorý sa špecializuje na potraviny a stravovanie, informuje o celosvetovom náraste alternatívnych náhrad mlieka a mliečnych produktov.

Pre vegánov po celom svete je táto informácia veľmi potešujúca. Rozmach rastlinných alternatív ide naďalej vpred a nové produkty na trhu stále pribúdajú. Počet nových rastlinných jogurtov sa od mája 2016 za rok zdvojnásobil, no rastlinné jogurty stále tvoria so svojimi 2,2 % nízky podiel medzi všetkými jogurtovými výrobkami. Čo sa týka rastlinného mlieka, počet nových výrobkov stúpol o 45 %, pričom 7,8 % z celkového množstva mliečnych produktov tvorí rastlinné mlieko.

Podiel rastlinných výrobkov je nepochybne stále veľmi nízky. Napriek tomu nám dáva výrazná miera rastúceho dopytu dôvody na optimizmus. Ako informuje portál Foodingredientsfirst, väčšina alternatívnych mliek a jogurtov je vegánskych. Ako príklady z roku 2017 môžeme uviesť nemecký výrobok Vegan Genuss od spoločnosti Bauer s príchuťou manga, marakuje alebo lesných plodov na báze vlčieho bôbu a kokosového mlieka, ako aj vegánske jogurty, ktoré dal Kaufland do ponuky prostredníctvom zavedenia vlastnej produkčnej značky.

Kategória rastlinných „mliečnych“ produktov sa teda teší dobrému vzrastu predaja, keďže pribúdajú alternatívy k mlieku, jogurtu, mrazeným dezertom, zmrzline a syru. Čo sa týka nevegánskych konzumentov, tí sa zameriavajú prevažne na ich chuť. Čím lepšie sa teda podarí chuťovo prispôsobiť vegánske mliečne alternatívy želaniam spotrebiteľov, tým skôr môžu rastlinné produkty začať konkurovať tým živočíšnym, a jedného dňa ich ideálne aj úplne nahradiť.

Zdroj: MILCHALTERNATIVEN WELTWEIT IM AUFWIND
Preklad: Katarína Ondrejková
Korektúra: Kristína Muránska
Fotografia: NeONBRAND