Naša dlhoročná spolupracovníčka a kamarátka Zuzka Nosková bola pred niekoľkými týždňami v Brne, odkiaľ si priniesla krásne zážitky spojené opäť s vegánskou gastronómiou. Ak sa do Brna čoskoro chystáte a zíde sa vám pár tipov, čítajte ďalej.
Ďalej píše už Zuzka.
S priateľom využívame spoločný čas naplno, cestujeme čo môžeme a máme veľa zážitkov. Drahý priletel z Írska na predĺžený víkend (štvrtok – pondelok) a prial si ísť na výlet do Brna.
Do Brna cestujem celkom často a vždy sa tam teším. Na cestu z Bratislavy do Brna odporúčam Regiojet, triedu Relax. Naše bývanie – podkrovný byt, ktorý sa nachádza 5 minút pešo od centra Brna, som vopred zabezpečila za symbolickú cenu cez odborárov v školstve.
V piatok po príchode do Brna, sme pešo v centre navštívili FALAFELO na Pekařskej ulici. Obaja prvýkrát v tomto krásnom podniku.
Jednoznačne sme si dali hummus a falafel a na odporúčanie personálu hlivovú shawarmu. Naše chuťové poháriky sme maximálne uspokojili.
Ako kultúrny program sme zvolili Travesty show „Techtle Mechtle„. A ešte počas predstavenia som kúpila 3 lístky na predstavenie v Bratislave. Predstavenie bolo skvelé a silno ho odporúčame všetkými dvadsiatimi prstami.
Kým sme sa ubytovali, urobili sme si prehliadku mestom, Stará radnica – veža, Špilberk.
S priateľom sme obaja ranostaji a podnikov, kde sa môže človek naraňajkovať cca o 7-8 hod. je veľmi málo. Raňajkovať až o 10 hod. je pre mňa už skoro obed. V Brne sme si vygooglili podnik Cafe Placzek, Minoritská ul. 4, ktorý otvárajú o 8 hod. a majú v ponuke vegan chlebík. Vždy, keď som v Brne, chodím okolo, no nikdy som si neomrkla ich ponuku. Prekrásne miesto. S priateľom sme ešte stále očarení. Priestory, obsluha, jedlo, káva, toalety, ako aj komunikácia s pani majiteľkou. Ak budete v Brne, zavítajte k nim a verím, že budete spokojní, tak ako sme boli aj my.
Na mieste sme zistili, že ovsenú kašu pripravujú, na požiadanie, aj s ovseným mliekom a do kávy používajú mlieko sójové. A keďže pripravujú aj čerstvé freshy, voľba bola jasná. Grepový a pomarančový fresh, espresso, capuccino, vegan chlebík (s hummusom, pečenou mrkvou a cícerom, strukovinové „chrumky“; prípadne si môžete doobjednať aj šalát) a ovsená kaša. Kaša vyzerala a aj chutila brutálne mega. 🙂 Všetko bolo výborné. Boli sme u nich na raňajkách aj na druhý deň a dozvedeli sme sa, že poskytujú aj ubytovanie s raňajkami v cene, (nájdete ich napr. na Bookingu).
Po raňajkách sme sa vybrali na výlet, ľahkú turistiku. Električkou číslo 3, zo zastávky Česká na zástavku Bystrč-ZOO a autobusom 303 na Hrad Veveří (pozor, je to už iná zóna, lístky sa kupujú zvlášť). A z hradu pešo na Brnenskú priehradu a zástavku električky Bystrč. Počasie nám prialo, bolo to vyše 10 km. Krásne to zvládnu deti či starší ľudia. Občerstvili sme sa v Restauraci u Šuláka.
Po príchode do centra sme išli na Vegan fest do Cafe Prah (víkend predtým bol v Divadle Husa na provázku – aj tam som bola).
Zúčastnila som sa prednášky s názvom „Veganem levnĕ“, ktorú prezentovala moja kamarátka Lenka Špaček.
Ja autorkou knihy „Zdravĕ jíst“ (zakúpite ju napr. aj vo Forky’s) a Ebooku „Veganské Vánoce od A po Z“. Lenka je tiež výživová poradkyňa a copywriterka.
Stánok s občerstvením mali aj manželia Zuzka a Davča, ktorí prevádzkujú nové Bistro 269 na Dálnici D1 Exit 90.
Navštívili sme tiež kino a išli na večeru do VEGALITE na Slovákovej ul. 10. Ak chcete „hospodské jídlo“ vo vegánskom prevedení, budete na správnom mieste. Dali sme si nakladané tofu, baklažánový kaviár, svíčkovou a guláš s knedlíkem. Mali sme chuť na českú klasiku. Máme radi, keď si dáme každý niečo iné a navzájom ochutnáme. Ako dezert linecké srdiečko s marmeládou a ešte sme sa boli prejsť v parku Lužánky, aby sme vytrávili. VEGALITE ponúkajú aj obedové menu.
Raňajky (kaša a káva) sme dali opäť v Cafe Placzek a obed vo Forky´s. Nie, kávu som prvú do žalúdku nedala. 🙂Prvé čo dávam po prebudení do seba je zelený jačmeň a až potom všetko ostatné.
Vo Forky´s sme boli už v decembri, tak moja voľba na ľahké predjedlo vo forme kešu syra bola jasná. Viete si ho kúpiť aj zabalený v krabičke domov. Priateľ stavil na ďábelské topinky, ktoré sú pikantné a skvelé. Aj ja ich mám veľmi rada. Hlavné jedlo sme si dali sushibowl a bramborové knedlíky plnené udeným se zelím. Po obede dezert, teplá čokoláda (výborná, hustá) so šľahačkou.
Stavili sme sa u Vietnamcov kúpiť veľa koriandru a dračie ovocie pre neterku a už bol aj čas ísť na vlak do Bratislavy.
Možno savám zdá, že sme toho jedli veľa, no bolo to 2x denne a veľa sme chodili pešo, nesedeli sme na zadku. Priateľ je veľmi aktívny športovec, takže ako výdaj aj príjem má vyšší. Na byte sme nič naviac nejedli ani nemlsali.
V Brne, myslím, tak ako aj v Prahe, je veľký výber rastlinného stravovania. Ja som vám dala tipy, kde sme boli tentokrát.
Ešte mám jeden tip: Rebio Veľký Špalíček – Bio reštaurácia. Ponuku majú prevažne vegetariánsku, no aj my sme si tam vybrali. Mávajú aj vegánske koláče. Skvelé je, že si naberiete podľa seba. Napríklad zelený jačmeň, čerstvé šťavy či zeleninové šaláty sú samozrejmosťou.
Po návrate do Bratislavy sme už nič nejedli a boli ešte aj na motokárach. 🙂
Zuzka
PS:
K Zuzkyným skúsenostiam z Brna si dovolíme doplniť aj ďalšie miesta, v ktorých sa môžete najesť vegánsky a ktoré na nás zapôsobili počas inej návštevy Brna:
1) Die Küche – jedáleň, ktorá je súčasťou alternatívneho hudobného priestoru Kabinet Múz, na adrese Sukova 49. Die Küche ponúkajú skvelé 100% vegánske denné menu od pondelka do soboty. Reštaurácia navyše obdržala titul Najlepšia vegánska reštaurácia za rok 2019 a najchutnejšie rastlinné jedlo v roku 2020 v súťaži Českej vegánskej spoločnosti. Súčasťou prevádzky je tiež malý obchodík s hudbou, v ktorom sa počas čakania na jedlo môžete pohrabať v ponuke platní.
2) Pizza punk – malá, veľmi útulná a sympatická 100% vegánska pizzérka na adrese Jana Uhra 6. Majú vždy v ponuke niekoľko druhov pizze.
Zároveň, v rámci svojich výletov do Brna občas skúšame aj iné reštaurácie, ponúkajúce rastlinné možnosti, ako napríklad vynikajúca indická kuchyňa, ktorú sme objavili úplne náhodne a jej meno si už bohužiaľ nepamätáme. 🙂 Tým len chceme dať najavo, že treba mať „otvorené bulvy“ pri akýchkoľvek potulkách po známych, ale aj neznámych mestách, lebo človek nikdy nevie, čo čaká za rohom… 🙂
Autorka blogu a fotografií: Zuzka Nosková
Korektúra: Marián Čakajda a Dominika Kuklová